Karp
Canva.com

Karp królewski podany na grzybowym ragout. Pomysł na wytworną Wigilię

Jeśli masz ochotę na świątecznego karpia, ale znudził Ci się ten w panierce, to spróbuj wyjątkowej propozycji. Karp podany z grzybowym sosem to prawdziwe niebo dla kubków smakowych!
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 8 filetów z karpia królewskiego po 85 g,
  • 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia,
  • 4 cząstki cytryny,
  • 4 łyżki chrzanu ze śmietaną i cytryną;

na marynatę:

  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 plastry cytryny,
  • 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • sól,
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
  • 4 gałązki koperku;

na ragout:

  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 pokrojone w piórka szalotki,
  • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
  • ½ pokrojonej w kostkę łodygi selera naciowego,
  • 1 mała pokrojona w kostkę marchewka,
  • 100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowików,
  • 100 g ugotowanych kurek,
  • 100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry podgrzybków,
  • 105 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 puszka krojonych pomidorów pelati,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • cukier,
  • suszony tymianek,
  • słodka i ostra mielona papryka.

Przygotowanie krok po kroku

Karp
Canva.com

Filety z karpia umyjmy, oczyśćmy i osuszmy. Składniki marynaty zamieszajmy, włóżmy filety. Odstawmy. Przygotujmy ragout: na patelni rozgrzejmy oliwę z masłem, podsmażmy szalotkę i czosnek. Dodajmy seler naciowy i marchewkę, smażmy 5-6 minut.

Reklama

Włóżmy wszystkie grzyby, smażmy 10-11 minut. Zalejmy białym winem, dodajmy pomidory pelati i duśmy do momentu, aż ragout zgęstnieje. Na końcu dodajmy posiekany szczypiorek, doprawmy do smaku.

Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ryby smażmy na rozgrzanym oleju rzepakowym po 1 minucie z obu stron. Przełóżmy na blachę, dodajmy łyżkę masła, włóżmy do piekarnika i pieczmy 14-16 minut. Następnie filety z karpia wyjmijmy z piekarnika. Podawajmy z ragout, cząstkami cytryny oraz chrzanem ze śmietaną i cytryną.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama