Canva

Suflet czekoladowy. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Czasami warto chociaż na moment odstawić rygorystyczną dietę na bok i sprawić sobie czystą przyjemność z pomocą jakiegoś naprawdę dobrego jedzenia. Nie da się odmawiać sobie wszystkiego przez trzysta sześćdziesiąt pięć dni w ciągu roku. A każdy zasługuje na to, by od czasu do czasu zjeść prawdziwy domowy suflet czekoladowy, który stanie się istną ucztą dla podniebienia.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania pysznego sufleta?

Głównymi składnikami czekoladowego sufletu będą prawdziwe masło oraz czekolada. Niewielki rondelek należy umieścić na kuchence i włączyć pod nią średni ogień. W garnku umieścić 30 gramów masła i dołożyć do niego 30 gramów czekolady gorzkiej oraz 30 gramów czekolady mlecznej. Składniki powinno się rozpuścić i idealnie ze sobą połączyć, by utworzyły czekoladową gładką masę, a następnie ściągnąć z kuchenki i odstawić na moment na bok, by w czasie ich stygnięcia ubić białka z trzech mniejszych lub dwóch większych jajek, dodając do nich szczyptę soli i miksując je na wolnych obrotach na sztywną pianę. Na sam koniec ubijania do piany można dodać trzy duże łyżki cukru oraz niewielką ilość soku z cytryny (dosłownie kilka kropel) i wyciągnięte wcześniej żółtka. Czekoladową masę połączyć z jajeczną masą. Tak naprawdę suflet czekoladowy jest już prawie gotowy.

W czym i jak piec suflet czekoladowy?

Canva.com

Suflet najłatwiej upiec w specjalnie przeznaczonych do tego celu foremkach. Wcześniej należy porządnie wysmarować je masłem lub zwykłą margaryną i posypać cukrem pudrem, ewentualnie delikatnie roztartym zwykłym cukrem. Czekoladową masę należy wylać bezpośrednio do foremek, a gotowe kokilki umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Pieczenie czekoladowych sufletów powinno trwać mniej więcej piętnaście minut, bez włączonego termoobiegu. Po piętnastu minutach wypiek powinien być gotowy do spożycia.

Oczywiście jest to klasyczny przepis na suflet czekoladowy, który pod sam koniec można zmodyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami. Do pieczonej czekolady świetnie pasują dodatki w postaci różnych świeżych owoców.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł