Ekspresowa pizza z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami. Pyszne danie po świątecznym urlopie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na chrupiącą pizzę z tuńczykiem
Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 12 g świeżych drożdży o temperaturze pokojowej, 1/3 szklanki ciepłej wody, 125 g mąki do pizzy, 2 szczypty soli, 1 łyżka oliwy;
- dodatki - 1/2 czerwonej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 cebuli, 1/4 pora, 3 łyżki oliwek na przykład kalamata, 1 puszka tuńczyka z wody, duża garść pomidorów koktajlowych, 4 łyżki passaty pomidorowej, 1/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, mielona słodka papryka do smaku, sól, mielony pieprz czarny, kilka plasterków cukinii, kilka różyczek brokułów, 5 łyżek startego żółtego sera.
Jak zrobić pyszną pizzę z tuńczykiem?
Przygotujmy ciasto: świeże drożdże połączmy z ciepłą wodą. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiejemy do miski lub na stolnicę. Wlejmy zaczyn, dodajmy 2 szczypty soli. Zagniećmy gładką masę. Dolejmy oliwę i wyrabiajmy ciasto przez około 10 minut. Przykryjmy i odstawmy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Papryki pokrójmy w kostkę, cebulę w kawałki, a por w małe krążki. Oliwki pokrójmy w plasterki. Pomidory przekrójmy na pół. Passatę pomidorową pomieszajmy z cukrem, oregano, bazylią i mieloną papryką.
Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Tuńczyk odcedźmy. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóżmy papierem do pieczenia.
Ciasto podzielmy na 2 części, ponownie zagniećmy. Uformujmy 2 placki. Posmarujmy je passatą z przyprawami. Ułóżmy cebule, obie papryki, plastry cukinii, podzielmy różyczki brokułów, por, oliwki i pomidory. Posypmy startym serem. Pieczmy pizze, jedna po drugiej, po 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.