Pizza z tuńczykiem
Canva.com

Ekspresowa pizza z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami. Pyszne danie po świątecznym urlopie

Macie dość pierogów, ciast i barszczu? Pizza będzie doskonałym pomysłem na obiad! Dziś zrobimy chrupiący placek z tuńczykiem, oliwkami oraz pomidorami. Mamma mia!
Reklama

Składniki na chrupiącą pizzę z tuńczykiem

Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto - 12 g świeżych drożdży o temperaturze pokojowej, 1/3 szklanki ciepłej wody, 125 g mąki do pizzy, 2 szczypty soli, 1 łyżka oliwy;
  • dodatki - 1/2 czerwonej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 cebuli, 1/4 pora, 3 łyżki oliwek na przykład kalamata, 1 puszka tuńczyka z wody, duża garść pomidorów koktajlowych, 4 łyżki passaty pomidorowej, 1/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, mielona słodka papryka do smaku, sól, mielony pieprz czarny, kilka plasterków cukinii, kilka różyczek brokułów, 5 łyżek startego żółtego sera.

Jak zrobić pyszną pizzę z tuńczykiem?

Pizza neapolitańska
Canva.com

Przygotujmy ciasto: świeże drożdże połączmy z ciepłą wodą. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiejemy do miski lub na stolnicę. Wlejmy zaczyn, dodajmy 2 szczypty soli. Zagniećmy gładką masę. Dolejmy oliwę i wyrabiajmy ciasto przez około 10 minut. Przykryjmy i odstawmy na około 60 minut do wyrośnięcia.

Papryki pokrójmy w kostkę, cebulę w kawałki, a por w małe krążki. Oliwki pokrójmy w plasterki. Pomidory przekrójmy na pół. Passatę pomidorową pomieszajmy z cukrem, oregano, bazylią i mieloną papryką.

Reklama

Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Tuńczyk odcedźmy. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóżmy papierem do pieczenia.

Ciasto podzielmy na 2 części, ponownie zagniećmy. Uformujmy 2 placki. Posmarujmy je passatą z przyprawami. Ułóżmy cebule, obie papryki, plastry cukinii, podzielmy różyczki brokułów, por, oliwki i pomidory. Posypmy startym serem. Pieczmy pizze, jedna po drugiej, po 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama