Puszysty suflet czekoladowy — błyskawiczny deser z... mikrofali!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czekoladowy suflet — błyskawiczny deser
Dużym plusem tego dnia jest to, że robi się je bardzo szybko. Trzeba je jednak pilnie obserwować w trakcie przygotowania, żeby się nie spaliło lub nie popękało.
Kolejną zaletą sufletu jest to, że do jego przygotowania nie potrzeba wielu produktów.
Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia tego deseru?
Mleczna czekolada może być za słodka, dlatego najlepiej użyć deserowej lub gorzkiej.
Niektórzy lubią dodawać do czekoladowego sufletu banany, jednak tutaj ten krok będzie pominięty.
Cukier powinien być biały, a mąka pszenna.
- 1,5 tabliczki czekolady deserowej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 większe kawałki masła
- cukier puder do posypania deseru
Jak krok po kroku przyrządzić suflet czekoladowy?
Wszystkie składniki powinno się podzielić na pół. Z takiej ilości produktów można wykonać dwa suflety, trzeba je jednak przygotować oddzielnie.
Deser powinno przyrządzać się w naczyniu przeznaczonym do podgrzewania w mikrofali.
0,75 tabliczki czekolady należy połamać i podgrzać (dosłownie parę sekund) w mikrofalówce. Następnie trzeba dodać do niego 2 jajka, 1 łyżkę cukru i 1 kawałek masła. Powstałą masę powinno się dokładnie wymieszać.
Następny krok to wsypanie 2 łyżek mąki i znowu dokładne wymieszanie całości.
Pierwszy suflet jest już prawie gotowy. Trzeba go jeszcze podgrzać na maksymalnie 3 minuty w mikrofali (nie może za bardzo się rozrosnąć). I już!
Teraz trzeba powtórzyć procedurę i tak samo przygotować drugi suflet.
Z czym podawać suflet czekoladowy?
Ten deser można posypać zarówno cukrem pudrem, jak i wiórkami czekoladowymi. Pysznie będzie smakować w połączeniu z owocami, na przykład truskawkami i kwi. Czekolada dobrze komponuje się z bananami czy winogronami.
Warto pamiętać, że suflet najlepiej jeść, kiedy jest ciepły, później traci swoją puszystość.
Jaki napój najlepiej komponuje się z czekoladowym sufletem? Czarna herbata bądź kawa