Canva

Surówka Coleslaw — zobacz, jak ją zrobić krok po kroku!

To danie, które idealnie uzupełni każdy obiad. Surówka Coleslaw jest przepyszna! W zależności od tego, co lubisz — możesz modyfikować jej skład, żeby zrobić wersję, która najbardziej będzie Ci smakować. Teraz jest najlepszy moment na przygotowania tego dodatku. Świeże warzywa podkreślą smak posiłku, z którym je zaserwujesz.

Surówka Coleslaw — każda wersja będzie smaczna!

Podstawą tej surówki jest biała kapusta. Wystarczy ją poszatkować i połączyć z odpowiednim sosem. To może być zarówno majonez, jogurt, jak i... musztarda czy ocet.

Pozostałe dodatki mogą być również różne. Sprawdzi się marchewka, ananas czy na przykład jabłko.

Oczywiście trzeba też pamiętać o odpowiednich przyprawach.

Canva

Surówka Coleslaw — potrzebne składniki

Cukier możesz zastąpić cukrem pudrem lub miodem. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem lub pominąć.

  • 0,5 główki kapusty
  • 0,5 cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki

Przepis na surówkę Coleslaw

Ta surówka jest bardzo prosta w wykonaniu, trzeba jednak pamiętać, że poszatkowanie kapusty może zająć trochę czasu. Zewnętrzne liście kapusty z reguły nadają się do wyrzucenia, kiedy je usuniesz, umyj i osusz kapustę. Następnie usuń z niej głąb i poszatkuj drobno, to co pozostało i umieść w dużej misce.

Cebulę koniecznie drobno posiekaj, a potem dodaj ją kapusty. Kolejny krok to obranie, umycie i osuszenie marchewki. Musisz ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Natkę pietruszki poszatkuj. Teraz możesz połączyć ze sobą wszystkie warzywa.

Cukier, sól, pieprz, sok z cytryny i majonez dokładnie razem wymieszaj, a potem dodaj do surówki. Tak przygotowane danie możesz włożyć jeszcze na chwilę do lodówki.

Canva

Surówka Coleslaw — z czym ją podawać

Oczywiście jest to niezastąpiony dodatek do obiadu. Surówkę tę można też ewentualnie połączyć z sycącą kolacją.

Coleslaw będzie najlepiej smakować w połączeniu z mięsem lub rybą. Doskonale podkreśli smak pieczonych i gotowanych ziemniaków. Świetnie też sprawdzi się podczas grilla.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł