Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Dodaj ten przepis do ulubionych!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki, kwintesencja wigilijnych smaków.
Składniki na ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ¾ szklanki ciepłej wody
- ¼ szklanki mleka
- pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz z kaszy i grzybów
- 200 g kaszy gryczanej
- 60 g suszonych grzybów
- średnia cebula
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie pierogów na święta
- Dzień wcześniej przygotuj miseczkę, wsyp do niej grzyby i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. W małym rondelku zagotuj mleko.
- W powstałym kopczyku zrób dołek i wlej zagotowane mleko, energicznie mieszaj masę widelcem. Następnie dodaj wodę, jajka i sól. Dokładnie zagnieć ciasto, uformuj kulę i odstaw pod przykrycie z bawełnianej ściereczki.
- Wlej wodę razem z namoczonymi przez noc grzybami do garnka i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij grzyby łyżką cedzakową, uzupełnij wodę w garnku i ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Dwa jajka umyj, sparz i ugotuj na twardo. Cebulę obierz, umyj, drobno posiekaj i usmaż na złocisty kolor. Jajka ostudź, obierz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z kaszą, cebulką i grzybami. Dopraw farsz do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2,3 mm. Za pomocą szklanki wykrój kółka i na każdy z nich wyłóż dużą łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi pierogów i ułóż na tacy tak, aby się nie dotykały. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku od momentu wypłynięcia jeszcze przez kolejne 3 minuty. Najlepiej smakują podane z podsmażoną na oliwie lub maśle cebulką. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!