Pierogi z farszem z borowików przygotowane do gotowania
Canva.com

Przepis na idealne ciasto na pierogi od babci Jadzi. Będą bajecznie pyszne!

W pierogach najważniejszą rolę odgrywa oczywiście ciasto. Większość osób potrafi przygotować całkiem niezły farsz na podstawie wyłącznie posiadanych już umiejętności kulinarnych, własnej inwencji twórczej czy indywidualnych upodobań gastronomicznych, jednakże przygotowanie dobrego ciasta to już zupełnie inna bajka, bo zdarza się, że nie wychodzi ono nawet tym, którzy wielokrotnie mieli już okazję je robić.
Reklama

Ten sprawdzony przepis na pierogi nie ma jednak prawa nie zadziałać. Jeżeli więc niczego nie będzie się w nim zmieniać, ryzyko popełnienia błędu obniży się do zera, a dzięki temu pierogi na pewno wyjdą wspaniałe!

Składniki na idealne ciasto do pierogów

Na przygotowanie ciasta na mniej więcej pięćdziesiąt pierogów potrzeba pół kilograma mąki pszennej (może to być mąka typu 450 lub typu 500), 50 ml zwykłego oleju rzepakowego, 250 ml wody (gorącej) oraz pół łyżeczki soli (typ nie ma znaczenia). Oczywiście przydadzą się również podstawowe sprzęty kuchenne, czyli jakaś większa miska i stolnica. Jeżeli od razu chce się potem lepić pierogi, warto też przygotować sobie farsz i przechować go w lodówce, aby zawarte w nim składniki zostały się przegryźć i zostały ze sobą idealnie zmieszane.

Reklama

Przygotowanie ciasta krok po kroku

Ciasto na pierogi
Canva.com

Najpierw do dużej miski należy przesiać mąkę przez sitko, a zaraz potem dodać do niej wybrany olej oraz sól. Wodę należy dodawać powoli, by nie przesadzić z jej ilością, jednakże na podaną ilość składników porcja wynosząca 250 ml wody powinna okazać się idealna. Ciasto na pierogi powinno być wyrabiane ręcznie. Niektórzy umieszczają je co prawda w robotach kuchennych, ale lepiej samemu mieć nad nim kontrolę, zwłaszcza że miesza się je w momencie, gdy wciąż jest ono gorące.

Reklama

W przypadku zbyt suchej masy można dodać do niej trochę wody. Wyrobione ciasto należy uformować w dużą kulę, owinąć folią spożywczą, a następnie odłożyć na bok na jakieś pół godziny.

Dzięki temu, że ciasto na pierogi zostanie na trochę odłożone, później będzie lepiej współpracować już podczas wałkowania. Przepis jest banalnie prosty, a działa, tak więc warto go sobie zapamiętać czy nawet zapisać gdzieś na kartce, by zawsze mieć go pod ręką.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama