Pstrąg po szambelańsku
Canva.com

Uwielbiasz ryby? Oto przepis na świątecznego pstrąga po szambelańsku

Idealny przepis dla koneserów rybnych, wytrawnych potraw. Niesamowicie aromatyczne, o winnym smaku, pełne świeżych ziół zachwyci wszystkich gości wigilijnej kolacji.
Reklama

Składniki na pstrąga po szambelańsku

Pstrąg po szambelańsku
Canva.com
  • 4 małe, oczyszczone pstrągi
  • szklanka dobrego białego wytrawnego wina
  • duża cytryna
  • pełna łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • pęczek koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 pełne łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie pysznego pstrąga krok po kroku

W małej, szklanej miseczce wymieszaj szklankę wina z octem, pełną łyżką oliwy, drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Reklama

Przygotuj duże szklane naczynie i włóż do niego umyte i osuszone pstrągi, następnie zalej ryby przygotowaną marynatą. Owiń naczynie folią spożywczą i odstaw do zamarynowania na minimum 4 godziny. Posiekaj zieleninę i wymieszaj z rozmąconym jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i obtocz ryby w jajku i bułce tartej. Smaż ryby do rumianego koloru i podawaj z plastrami świeżej cytryny. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama