TA kasza jest najzdrowsza. Zawsze podawaj ją na obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kasza - która jest najzdrowsza?
Jedno jest pewne - posiadają one niezwykłe właściwości prozdrowotne. Będąc przekonanym do ich spożywania często zastanawiamy się - która kasza jest najzdrowsza? Otóż w wielu rankingach na pierwszym miejscu nieustannie znajduje się kasza gryczana. Zawiera wiele cennych składników. Jest źródłem takich soli mineralnych jak wapń, magnez, żelazo, fosfor i wiele winnych. Dostarcza nam takich witamin jak chociażby B1, B2 czy E. Co najważniejsze - jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów. Dodatkowo zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym jest bogata w węglowodany. Nie dziwi fakt, że kupują ją głównie osoby, które stosują dietę odchudzającą. Warto przy tym dodać jej prozdrowotne właściwości (wzmacnia jelita i oczyszcza organizm z toksyn).
Kolejną, równie zdrową propozycją jest kasza jęczmienna.
W tym przypadku jej największymi promotorami są lekarze, którzy zalecają owy produkt osobom z wysokim poziomem cholesterolu czy z wysokim ciśnieniem. Prócz niezwykle cennych właściwości prozdrowotnych należy wspomnieć, iż owa kasza zawiera dużo błonnika. Prócz tego są to witaminy (B6 czy K), a także składniki mineralne (magnez, żelazo, wapń, potas). Niestety, nie jest ona polecana osobom, które są uczulone na gluten. Na podium znalazła się jeszcze kasza jaglana. Ta z kolei nie zawiera glutenu, ani skrobi. Znajdziemy w niej również cenne witaminy (B1, B2, B6), a także żelazo (szczególnie ważne dla osób z anemią). Prócz tego, obniża poziom "złego" cholesterolu w organizmie i posiada właściwości antybakteryjne. Podsumowując, wspomniane wyżej kasze to propozycje, które powinny pojawiać się na naszych talerzach systematycznie. Jest to niezwykle zdrowa żywność, która pomoże nam nie tylko schudnąć, ale zadba także o nasze zdrowie.