Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Tajska zupa krewetkowa czeka!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tajska zupa krewetkowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Jest to aromatyczne danie, które łączy w sobie ostrość, słodycz i kwasowość. W tym artykule przedstawimy przepis na tajską zupę krewetkową, podpowiemy, jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, jak uzyskać najlepszy smak.
Przepis na tajską zupę krewetkową
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru palmowego lub brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 250 g krewetek
- 1 papryczka chili
- świeża kolendra
- olej
- sól
Zobacz także
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
- Dodaj pastę curry i smaż przez kilka minut.
- Do patelni dodaj bulion, mleko kokosowe, sos rybny, cukier, sos sojowy i sok z limonki.
- Dodaj pokrojoną papryczkę chili i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Posyp zupę świeżą kolendrą i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
canva.com
Jak podawać tajską zupę krewetkową
Tajską zupę krewetkową najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Można również dodać do niej warzywa, takie jak papryka, marchewka czy groszek cukrowy. Zupę warto udekorować świeżą kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem. Podczas podawania warto pamiętać o tym, żeby zupa była gorąca.
Porady dotyczące przygotowania tajskiej zupy krewetkowej
- Do przygotowania bulionu można użyć skorupek z krewetek, co nadaje zupie intensywnego smaku.
- Jeśli nie lubisz ostrej zupy, możesz zrezygnować z papryczki chili lub dodać jej mniej.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu lub mleka kokosowego.
- Do smażenia cebuli i czosnku można użyć oleju kokosowego, co dodaje zupie jeszcze więcej kokosowego smaku.
- Jeśli nie masz pasty curry, możesz użyć curry w proszku, ale pamiętaj, że smak zupy będzie inny.
canva.com
Krewetki w zupie - pyszne!
Tajska zupa krewetkowa to danie, które łączy w sobie wiele smaków. Przygotowanie jej nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zadowoli Twoje podniebienie. Pamiętaj, żeby podawać ją z ryżem lub makaronem ryżowym oraz udekorować świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Dzięki naszym poradom na pewno uzyskasz najlepszy smak tajskiej zupy krewetkowej.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Pierożki Gyoza: Japońska uczta dla podniebienia
Czy kiedykolwiek próbowałaś japońskich pierożków o nazwie gyoza? Te małe, smażone lub gotowane na parze kulki z ciasta pszennego wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o pierożkach gyoza - jak je przygotować, jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami gyoza i jak je podawać. Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.