Tak odchudzisz niektóre potrawy. Wystarczy zamienić 1 składnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na szczęście istnieje coś takiego jak odchudzona kuchnia polska. Opiera się ją niemalże na tych wszystkich ukochanych tradycyjnych daniach, które zostają tylko delikatnie zmodyfikowane, oczywiście w taki sposób, by ostatecznie miały mniej niezdrowego tłuszczu i kalorii, a więcej witamin, minerałów i innych zdrowych składników.
Olej zamień na oliwę z oliwek
Kardynalnym grzechem, jaki popełnia się w większości polskich domów, jest zbyt częste korzystanie z najgorszej metody obróbki termicznej potraw, czyli z tradycyjnego smażenia. O ile jeszcze chodziłoby tu o lekkie podsmażenie warzyw na dosłownie jednej łyżce z oliwy z oliwek, nie byłoby czego się czepiać, ale jednak takie kotlety zazwyczaj smaży się na głębokim tłuszczu, a nawet do podsmażania gołąbków czy też krokietów używa się nadmiernej ilości rzepakowego oleju. Rozwiązanie problemu jest proste. Jeżeli nie potrafi się smażyć potraw na małej ilości tłuszczu, ze smażenia trzeba całkowicie zrezygnować. Potrawy, które normalnie trafiają na patelnię, wystarczy piec w piekarniku. Niektóre rzeczy można też gotować albo przygotowywać na parze, w ten sposób uzyskując nieraz ich ciekawszy smak.
Czym zastąpić tłuste mięsa?
Tradycyjne dania w wersji fit zachęcają do wymieniania różnych składników. Tłuste kaloryczne mięsa zastępuje się w nich rybami albo chudszymi gatunkami, czyli schab zamienia się na pierś z kurczaka, a gulasz przygotowuje się z chudego i bogatego w białko kawałka wołowiny. Rezygnuje się z używania tłustej śmietany i majonezu na rzecz śmietany o niższej zawartości tłuszczu albo - jeszcze lepiej - jogurtu greckiego lub naturalnego. Sól idzie w odstawkę, a jej rolę przejmują świeże zioła i inne przyprawy. Gotowanie staje się prawdziwą sztuką, a odchudzona kuchnia polska okazuje się naprawdę smaczna.