Bigos na czarnym półmisku stojącym na czarnym rustykalnym stole

Kuchnia polska w wersji #fit - czy to w ogóle możliwe? Spróbuj tych zamienników

Kuchnia polska to wiele wspaniałych potraw, bez których trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad. Co możemy zrobić w chwili, gdy chcemy sięgnąć po tradycyjne specjały, a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę?
Reklama

Kuchnia polska może zaskoczyć nas swoją elastycznością, a przepisy na popularne dania możemy bez problemów zmodyfikować i dopasować do swych potrzeb i preferencji. Dobrym przykładem mogą się tu okazać kopytka jaglane, będące świetną alternatywą dla kopytek ziemniaczanych. Ciekawie prezentują się też przepisy na dietetyczny bigos w wersji roślinnej.

Czym zastąpić mięso w takiej potrawie?

Bigos z grzybami w garnku.
Canva

Możliwości jest sporo. Jedna z ciekawszych receptur na jarski bigos uwzględnia obecność takich składników, jak kapusta biała i kiszona, kwaśne jabłka, marchew, soczewica i suszone śliwki. W roślinnym bigosie mogą się też pojawić boczniaki lub suszone grzyby, dzięki którym to tradycyjne polskie danie zacznie kusić nie tylko smakiem, ale i wybornym aromatem.

Reklama

W wersji roślinnej można też serwować gołąbki, w których mięsny farsz może zastąpić soczewica (najlepiej zielona).

Dla tych, którzy wolą trzymać się tradycyjnych receptur, dobrym rozwiązaniem może stać się sięganie po te tłuszcze, które są najzdrowsze, oraz korzystanie z takich metod obróbki termicznej, jak duszenie czy pieczenie. Dania przygotowane w taki sposób są zdrowsze i lżejsze od potraw smażonych, mogą też w dalszym ciągu zachwycać wybornym, tradycyjnym smakiem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama