Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Tarcie sera to udręka? Zrób to, a problem czyszczenia tarki zniknie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ucieranie sera może być czasami nieco uciążliwe, zwłaszcza gdy ser przykleja się do tarki i utrudnia proces. W tym artykule dowiesz się o prostym triku, który może sprawić, że ucieranie sera stanie się o wiele łatwiejsze.
Ser ma tendencję do przyklejania się do powierzchni, zwłaszcza do metalowych tark. To zjawisko występuje, ponieważ składniki tłuszczowe zawarte w serze reagują z metalową powierzchnią tarki i powodują, że ser przywiera do niej. To utrudnia nie tylko proces ucierania sera, ale także utrzymanie tarki w czystości po zakończonym zadaniu.
Dlaczego warto posmarować tarkę oliwą?
Posmarowanie tarki przed użyciem oliwą lub olejem to sprawdzony sposób na uniknięcie przyklejania się sera i ułatwienie procesu ucierania. Oto główne korzyści:
- Warstwa oleju lub oliwy tworzy naturalny "poduszkowiec" pomiędzy serem a tarką, zmniejszając tarcie i minimalizując ryzyko przyklejania się.
- Olej lub oliwa nie tylko ułatwia ucieranie sera, ale także ułatwia czyszczenie tarki po użyciu. Resztki sera nie będą się tak mocno zagrzybiać na powierzchni.
- Dzięki smarowaniu tarki przed użyciem, unikniesz uszkodzeń powierzchni metalowej, które mogą wystąpić w wyniku walki z przyklejającym się serem.
Jak skorzystać z tego triku?
- Wybierz odpowiedni rodzaj sera do ucierania. To mogą być twarde i łatwo kruszące się kawałki sera, takie jak parmezan czy cheddar.
- Przed rozpoczęciem ucierania, posmaruj powierzchnię tarki delikatnie oliwą lub olejem. Możesz to zrobić za pomocą pędzelka kuchennego lub zwyczajnie lekko skropić tarkę olejem.
- Rozpocznij proces ucierania sera, przesuwając go po przygotowanej powierzchni tarki. Dzięki warstwie oleju lub oliwy ser będzie się ślizgać łatwiej i nie będzie się przyklejać.
- Po zakończeniu ucierania, przemyj tarkę w ciepłej wodzie z mydłem. Dzięki warstwie oleju lub oliwy resztki sera będą się łatwiej zmywać, co przyspieszy proces mycia.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Biały ser już nigdy nie spleśnieje. Wystarczy kostka cukru
Biały ser to nie tylko smaczny i wszechstronny produkt, ale także składnik wielu potraw. Niestety, pleśń może szybko się na nim pojawić, a sucha i niesmaczna warstwa to ostatnia rzecz, jaką chcielibyśmy znaleźć na naszym ulubionym serze.
Sekrety przepisu na tradycyjne pierogi z serem
Czy istnieje coś bardziej klasycznego i smacznego niż pierogi z serem? To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą. Wszyscy kochają pierogi! Sprawdź jak je przygotować!
Ser do pizzy - jaki wybrać?
Jeśli jesteś miłośniczką pizzy, wiesz jak ważny jest odpowiedni ser, który nada daniu niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Wybór odpowiedniego sera do pizzy może być trudny, ale nie martw się! W tym artykule podpowiemy Ci, jaki ser wybrać do domowej pizzy, w tym również ser mozzarella, oraz podzielimy się kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci stworzyć idealne połączenie smaków.