Tego nie jedz w ciąży. Nie warto ryzykować
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kobietom w ciąży nie pozwala się jeść surowego mięsa.
Tatar jest więc zakazanym daniem na diecie. Mięso należy obrabiać w odpowiedni sposób i uważać na to, aby nie jeść tego niedogotowanego, w którym również mogą znaleźć się szkodliwe związki - podobnie jak w tym surowym. Równie niewskazane jest surowe mięso ryb, dlatego nie należy jeść sushi. Oczywiście niektóre kobiety mogą się po nim dobrze czuć, ale to nie znaczy wcale, że to danie właściwie wpłynie na ich organizm, bo zwykle będzie wręcz przeciwnie.
Eksperci od żywienia przestrzegają kobiety w ciąży także przed jedzeniem surowych i niedogotowanych jajek.
Dieta w ciąży może oczywiście składać się z jajecznicy, jednakże przed jej zjedzeniem należy upewnić się, że została ona dobrze usmażona, bo nie powinna mieć formy płynnej, dlatego nawet białka należy odpowiednio ściąć. Warto też zrezygnować z niepasteryzowanego mleka, w którym mogą kryć się szkodliwe bakterie i sięgać wyłącznie po to pasteryzowane - UHT. W wyniku działania na produkt bardzo wysokimi temperaturami dochodzi bowiem do eliminacji kryjących się w nim bakterii.
Prawdopodobnie żadnej przyszłej mamie nie trzeba natomiast mówić o tym, że dieta w ciąży ogólnie rzecz biorąc powinna być zdrowa, tak więc warto w niej unikać produktów wysoko przetworzonych, takich jak chipsy, słodycze i inne podobne przekąski. Trzeba też jak najmocniej ograniczać tłuszcze trans, które kryją się przede wszystkim w kupnych słodyczach oraz twardych margarynach. Warto również ograniczyć spożycie soli. Jej nadmiar nie jest wskazany dla nikogo, a już na pewno nie dla przyszłych matek i ich dzieci.