Toskańska panzanella. Włoski smak dla miłośników #wege! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Spokojne, wręcz leniwe życie w małym domku w Toskanii. Podziwianie pięknych krajobrazów, wschodów i zachodów słońca, nade wszystko zaś apetyczna kuchnia - któż z nas chociaż raz w życiu o tym nie marzył? To bardzo częsty motyw w książkach, serialach czy filmach. Tak samo kuchnia włoska jest wyjątkowa.
Mieszkając w Polsce, możemy jednak choć na chwilę przenieść się do Toskanii, a pomoże nam w tym lokalna kuchnia. Potrawy toskańskie cechują się ogromną prostotą więc z łatwością przygotujemy je w domu. Ponadto są lekkostrawne i polecane każdemu, kto chce dobrze się odżywiać.
Panzanellę przyrządzimy z prostych składników. Na pewno wiele z nich mamy w domu i nie musimy nawet robić dodatkowych zakupów. Często do jej przygotowania wykorzystuje się również resztki pozostałe w kuchni i dzięki temu nic się nie zmarnuje. W poniższym przepisie sałatkę podamy z grzankami, pestkami dyni oraz sosem, jednak istnieje również wiele innych możliwości jej podania. W tym celu możemy użyć ulubionych dodatków lub tego, co akurat mamy pod ręką. W zasadzie można powiedzieć, że ogranicza nas tutaj tylko własna wyobraźnia.
Składniki na włoski przysmak
Z podanych składników otrzymamy dwie porcje potrawy: puszka ciecierzycy, pomidor, pół świeżego ogórka, pół czerwonej cebuli, garść pestek dyni, garść oliwek, czerstwa kajzerka, trzy łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, pół łyżeczki tymianku, sól i pieprz.
Przygotowanie panzanelli
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy na sitku, warzywa kroimy w kostkę. Kajzerkę rwiemy na kawałki i smażymy na dwóch łyżkach oliwy. Czosnek siekamy.
- Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny, zioła, czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
- Do dużej miski natomiast przekładamy ciecierzycę, pokrojone warzywa oraz oliwki, mieszamy je dokładnie. Wrzucamy grzanki i pestki dyni. Polewamy sosem. Smacznego!