Minestrone
Canva.com

Włoskie minestrone z boczkiem. Delikatna zupa ze smakiem słonecznej Italii

Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Okraszona słońcem z Italii, pełna smaku i aromatu. Poznajcie prosty przepis na minestrone z boczkiem.
Reklama

Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne nam będą następujące składniki: 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 korzeń pietruszki, 1 średnia cebula, 2 średnie ząbki czosnku, 110 g chudego boczku, 1 puszka drobnej fasoli, 2 pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych); dodatki i przyprawy - 2 średnie liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 2600 ml wody lub bulionu, świeży lubczyk, sól, mielony pieprz czarny, natka pietruszki.

Jak ugotować włoską zupę?

Minestrone
Canva.com

Przygotowanie - cebulę i czosnek obierzmy i posiekajmy. W rondlu rozgrzejmy olej i podsmażajmy na nim 4-5 minut pokrojony wcześniej na kawałeczki boczek wraz z cebulą i czosnkiem.

Reklama

Wlejmy bulion, dodajmy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujmy około 10-11 minut. Znów ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oczyśćmy, obierzmy i pokrójmy w kostkę.

Podsmażajmy je 5-6 minut na patelni na 2-3 łyżkach oleju. Dodajmy do wywaru z gałązką lubczyku. Gotujmy około 19-21 minut. Dorzućmy pokrojone łodygi selera i posiekane w kostkę pomidory (bez skórki). Gotujmy 15-16 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dołóżmy osączoną z zalewy fasolę i majeranek. Całość doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Zupę podawajmy posypaną natką pietruszki. Zamiast majeranku spróbujmy dodać suszony cząber.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama