W smaku przypomina melon i jest bardzo zdrowa. Dodaj ten owoc do swojej diety!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy i witaminy C niż większości owoców. Jako ciekawostkę warto podać fakt, iż zapewnia ponad dwukrotnie więcej dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo, zawiera sporo błonnika, a do tego minerałów: to głównie magnez, wapń, potas czy fosfor. A jak smakuje guawa? Wielu osobom miąższ przypomina smak gruszki i melona. Jest on dość słodki i typowo egzotyczny. Przejdźmy do konkretów i sprawdźmy, dlaczego warto jeść guawę? Po pierwsze - utrzymuje poziom cukru we krwi.
Owoc ten może zwalczać cukrzycę typu 2.
Warto ją spożywać w celu profilaktyki. Po drugie - wspiera układ sercowo-naczyniowy. Dzięki zawartości błonnika, a także właściwościom przeciwutleniającym, guawa pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu pod kontrolą. Po trzecie - pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów. W tym przypadku cenne są głównie liście guawy, które zawierają substancję przeciwutleniającą i przeciwzapalną, która może łagodzić objawy owej dolegliwości. Po czwarte - ma właściwości antybakteryjne. A te przydatne są chociażby w przypadku biegunki czy w walce z wymiotami. Ponadto, owy owoc może być zbawienny w przypadku zapalenia żołądka i jelit. Po piąte - przyczynia się do profilaktyki raka. Odpowiedzialne są za to głównie substancje przeciwutleniające, które w tej sytuacji mają właściwości przeciwnowotworowe. Wykonano w tym celu już kilka badań, które potwierdzają owe działanie. Po szóste - posiada właściwości przeciwbólowe. Liście guawy przez niektórych stosowane są jako środek przeciwbólowy w przypadku bólu zębów czy bólu menstruacyjnego.