Weganie na weselu. Co podać do jedzenia, aby było smacznie i bez mięsa?
Do przeczytania w ok. 3 min.
W dzisiejszych czasach, gdy przygotowuje się uroczystość weselną, trzeba myśleć również i o tej grupie osób. Niekoniecznie trzeba od razu organizować wegańskie wesele, ale warto po prostu uwzględnić wegan podczas tworzenia menu i zawrzeć w tym menu typowo wegańskie dania, a może nawet przygotować jedną oddzielną wersję wszystkich potraw dla tych, którzy nie będą chcieli jeść twarogowych serników, mięs i rosołu.
Co z zupą?
Z rosołem bywa zresztą największy problem, bo o ile wegańskie kotleciki czasami goszczą na weselnych stołach, tak rzadko kiedy myśli się o przygotowaniu jakiejś wegańskiej wersji zupy czy podaniu jakiekolwiek innej wegańskiej odmiany pierwszego dania. Co z tym fantem zrobić? W rzeczywistości sprawa może okazać się banalnie prosta. Oczywiście można by zaserwować jakiś lekki warzywny krem czy też bardziej gęstą zupę przygotowaną na roślinach strączkowych, ale jeżeli chce się, by każdy otrzymał gorący aromatyczny rosół, wystarczy przygotować go w dwóch wersjach, a tę drugą ugotować na samych warzywach bez mięsa.
Jak podać dodatki?
Nie należy zapominać o tym, że produktami odzwierzęcymi nie są wyłącznie mięsa, ryby czy jajka, ale też te wszystkie niepozorne dodatki, takie jak chociażby masło, o których w ogóle się nie myśli, a które jednak pojawiają się czy to w ziemniakach, czy to w ryżu, czy to w kaszy. Jak ten problem obejść? Raczej ciężko byłoby przygotowywać po dwie różne wersje wszelkich klusek, ziemniaczków i kasz, dlatego jeżeli na weselu będzie sporo wegan, być może warto rozważyć częściowo wegańskie menu weselne i zamienić w nim masło na roślinną margarynę. Dla gości taka podmianka będzie praktycznie nie do zauważenia, a oszczędzi się sobie problemów i nie trzeba będzie aż tak bardzo kombinować z menu, co zazwyczaj wiązałoby się również z poniesieniem dodatkowych kosztów.
Jakie są desery wegańskie?
A co z deserami? Akurat one są najmniej problematyczne w przygotowaniu, bo też zwykle serwuje się je w małych pojedynczych porcjach, które każdy gość może od razu nałożyć sobie na talerz. Najprawdopodobniej miłośnicy nabiału równie chętnie skosztują galaretki wykonanej na agarze albo czekoladowego musu z awokado, dlatego gdy już podaje się bardziej wymyślne desery wegańskie, warto przygotować je w większej ilości, bo staną się one dodatkową atrakcją i szansą na wypróbowanie czegoś nowego i nabranie nowych kulinarnych doświadczeń. Uważać trzeba również na alkohol, bo nie każdy jest wegański, a najprawdopodobniej weganie będą chcieli się czegoś napić, a tym czymś nie musi być woda.
W przypadku gdy wesele jest przygotowywane w lepszej restauracji, często przygotowuje się oddzielne wegańskie menu weselne, a oddzielne menu tradycyjne. Każdy gość jeszcze przed imprezą sam wybiera jedną z dwóch opcji. Dzięki temu jedzenie się nie marnuje i wszyscy otrzymują to, co chętnie zjedzą ze smakiem.