wegański sernik z nerkowców
canva.com

Boski sernik z orzechów nerkowca. Jest wegański!

Wegańska kuchnia oferuje wiele smacznych i zdrowych alternatyw dla tradycyjnych dań, w tym również dla deserów. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, mamy dla Ciebie przepis na boski sernik z orzechów nerkowca, który nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Reklama

Składniki

Dno sernika:

  • 1 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 szklanka daktyli, namoczonych w gorącej wodzie przez 15 minut i osączonych
  • 2 łyżki kakao

Nadzienie serowe:

  • 3 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w gorącej wodzie przez co najmniej 4 godziny i osączonych
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub innego słodzika roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego, stopionego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Jak upiec wegański sernik z nerkowców?

  1. Przygotuj dno sernika. Wysusz orzechy nerkowca na suchej patelni przez kilka minut, a następnie umieść je w kuchennym robotem lub mocnym blenderze. Dodaj namoczone i osączone daktyle oraz kakao. Zmiksuj wszystko, aż powstanie jednolita, lepka masa.
  2. Przygotowaną masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę, tworząc równą warstwę. Umieść tortownicę w lodówce, aby dno sernika stwardniało.
  3. Przejdź do przygotowania nadzienia serowego. Wysusz orzechy nerkowca, a następnie umieść je w kuchennym robocie lub mocnym blenderze. Dodaj syrop klonowy, stopiony olej kokosowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszaj wszystko, aż powstanie gładka i kremowa masa.
  4. Wyjmij tortownicę z lodówki i delikatnie wylej nadzienie serowe na przygotowane dno. Wyrównaj powierzchnię, używając tyłu łyżki lub łopatki. Możesz również udekorować wierzch sernika orzechami nerkowca lub posypką z kakao.
  5. Umieść sernik w zamrażarce na co najmniej 4-6 godzin, aby stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji. Alternatywnie, możesz go przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby był bardziej kremowy.
  6. Przed podaniem wyjmij sernik z zamrażarki lub lodówki i pozostaw go na kilka minut, aby lekko się rozmroził. Przekrój go na porcje i podawaj. Możesz udekorować go świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kokosowymi wiórkami, aby nadać mu dodatkowego uroku.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama