Canva.com

Wigilijne śledzie po wileńsku. Receptura dziadka Stanisława

Jeżeli jesteś miłośnikiem śledzi, ten przepis z pewnością Cię zachwyci. Doskonała potrawa na stół wigilijny, w dodatku bardzo prosta i tania w przygotowaniu.

Składniki na śledzia po wileńsku

  • 500 g filetów śledziowych w oleju, dobrej jakości
  • 2 średnie cebule
  • średnia marchewka
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 100 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek stołowych oleju roślinnego
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie śledzi po wileńsku krok po kroku

Rozgrzać patelnię z olejem. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na średnim ogniu. Następnie umyć i starkować jarzyny na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Podlać połową szklanki wody i dodać ziele angielskie i listek laurowy. Warzywa przykryć przykrywką i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Odstawić warzywa do wystygnięcia.

Śledzie pokroić na średnie kawałki i ułożyć na półmisku, a następnie przykryć ostudzonymi warzywami i udekorować natką pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł