Śledzie pod kruszonką
Canva.com

Śledzie w sosie curry z korzenną nutą. Idealny przepis na Wigilię!

Prawdziwy hit wśród nowoczesnych odsłon tradycyjnych dań wigilijnych. Idealne danie dla osób szukających urozmaicenia dla swojego bożonarodzeniowego stołu.
Reklama

Składniki na śledzia

  • 500 g filetów śledziowych dobrej jakości w oleju
  • 10 marynowanych śliwek
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • 3 łyżki stołowe musztardy
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • mała łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • kilka wykałaczek

Składniki na sos:

śledzie pod kruszonką
Canva.com
  • 3 czubate łyżki stołowe jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki stołowe majonezu
  • mała łyżeczka curry
  • spora łyżka rodzynek

Przygotowanie śledziowych ruloników

W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawę korzenną.

Reklama

Powstałą pastą należy posmarować każdy filet śledziowy z jednej strony i odstawić na około godzinę do lodówki, koniecznie pod przykryciem. W tym czasie marynowane śliwki należy odsączyć z zalewy, usunąć pestki i przekroić je na pół. Ser żółty pokroić w średnie słupki. Na posmarowanej stronie śledzi ułożyć kawałki sera i połówki śliwek, następnie zwinąć w ścisłe rulony i zabezpieczyć wykałaczkami.

W miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem i przyprawą curry. Na półmisku ułożyć ruloniki, każdy z nich polać obficie sosem curry i udekorować rodzynkami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama