Canva.com
Śledzie w sosie curry z korzenną nutą. Idealny przepis na Wigilię!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Prawdziwy hit wśród nowoczesnych odsłon tradycyjnych dań wigilijnych. Idealne danie dla osób szukających urozmaicenia dla swojego bożonarodzeniowego stołu.
Reklama
Składniki na śledzia
- 500 g filetów śledziowych dobrej jakości w oleju
- 10 marynowanych śliwek
- 50 g żółtego sera w kostce
- 3 łyżki stołowe musztardy
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- mała łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- kilka wykałaczek
Składniki na sos:
Canva.com
- 3 czubate łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki stołowe majonezu
- mała łyżeczka curry
- spora łyżka rodzynek
Przygotowanie śledziowych ruloników
W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawę korzenną.
Reklama
Powstałą pastą należy posmarować każdy filet śledziowy z jednej strony i odstawić na około godzinę do lodówki, koniecznie pod przykryciem. W tym czasie marynowane śliwki należy odsączyć z zalewy, usunąć pestki i przekroić je na pół. Ser żółty pokroić w średnie słupki. Na posmarowanej stronie śledzi ułożyć kawałki sera i połówki śliwek, następnie zwinąć w ścisłe rulony i zabezpieczyć wykałaczkami.
Zobacz także
W miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem i przyprawą curry. Na półmisku ułożyć ruloniki, każdy z nich polać obficie sosem curry i udekorować rodzynkami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie z jabłkiem i ogórkiem. To hit na karnawałowym stole!
Śledzie nie są popularne tylko na Wigilii. To także doskonała przekąska na karnawałowe party. Dziś przygotujemy błyskawiczne śledziki z jabłkiem i ogórkiem.
Zostały Ci śledzie? Zrób je w marynacie z rzodkiewką!
W te święta nic się nie zmarnuje, a już na pewno nie śledzie. Jeśli zostanie Ci kilka sztuk matjasów, to koniecznie zrób je w marynacie z chrupiącą rzodkiewką. To jest przepyszne!
Szynka na Wigilię? Jak to jest z tym postem?
Czy faktycznie w Wigilię należy przestrzegać postu? A może nic się nie stanie, jeśli ktoś zje odrobinę wędliny czy pasztetu? Co jest tradycją, a co nakazem? I jak będzie wyglądać Twój dzisiejszy jadłospis?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl