Canva.com
Śledzie w sosie curry z korzenną nutą. Idealny przepis na Wigilię!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Prawdziwy hit wśród nowoczesnych odsłon tradycyjnych dań wigilijnych. Idealne danie dla osób szukających urozmaicenia dla swojego bożonarodzeniowego stołu.
Reklama
Składniki na śledzia
- 500 g filetów śledziowych dobrej jakości w oleju
- 10 marynowanych śliwek
- 50 g żółtego sera w kostce
- 3 łyżki stołowe musztardy
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- mała łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- kilka wykałaczek
Składniki na sos:
Canva.com
- 3 czubate łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki stołowe majonezu
- mała łyżeczka curry
- spora łyżka rodzynek
Przygotowanie śledziowych ruloników
W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawę korzenną.
Reklama
Powstałą pastą należy posmarować każdy filet śledziowy z jednej strony i odstawić na około godzinę do lodówki, koniecznie pod przykryciem. W tym czasie marynowane śliwki należy odsączyć z zalewy, usunąć pestki i przekroić je na pół. Ser żółty pokroić w średnie słupki. Na posmarowanej stronie śledzi ułożyć kawałki sera i połówki śliwek, następnie zwinąć w ścisłe rulony i zabezpieczyć wykałaczkami.
Zobacz także
W miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem i przyprawą curry. Na półmisku ułożyć ruloniki, każdy z nich polać obficie sosem curry i udekorować rodzynkami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl