Wybierasz się na święta na Śląsk? Sprawdź regionalne specjały na Wigilię
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy rzeczywiście śląskie potrawy aż tak bardzo różnią się od świątecznych dań spożywanych w innych częściach Polski?
Dawniej kolacje wigilijne w większości polskich domów były raczej skromnymi posiłkami. Podawano na nich to, co akurat było dostępne i co można było kupić za niewielkie pieniądze, albowiem wiele rodzin zmagało się z ogólną biedą i nie mogło sobie pozwolić chociażby na zakup mięsa, stąd właśnie pomysł na opieranie wigilii na postnych potrawach. Na Śląsku zawsze wyglądało to jednak trochę inaczej.
Wieczerze wigilijne były celebrowane w bardzo podniosły sposób, dlatego też nawet gdy w domu się nie przelewało, na stole musiały wystąpić najróżniejsze potrawy wigilijne, imponujące zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem oraz objętością. Podawano zupę przygotowaną z siemienia lnianego, do której dodawano wkładkę w postaci prażonej kaszy, jak i raczono się przeróżnymi daniami przygotowanymi z kapusty, chociażby zwykłą kapustą z grzybami lub kapustą z grochem.
Czy na Śląsku królują tylko rolady?
Chętnie zajadano się rybami, głównie śledziem oraz karpiem, które były podawane nie z pieczywem, a z ziemniakami. Na deser przygotowywano natomiast albo makówkę, albo moczkę. Moczka była natomiast dość nietypową wersją budyniu, który uzupełniano sporą ilością bakalii oraz dodatkowymi pierniczkami.
W wielu domach takie śląskie potrawy wigilijne nie przykułyby niczyjej uwagi, albowiem mają one swój specyficzny smak, który wynika chociażby z dodawania do nich pewnych nietypowych przypraw. Czasami warto jednak wypróbować jakąś inną recepturę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na wigilijnym stole pojawiła się jakaś jedna potrawa typowa dla śląskiej kuchni.