Chcesz przygotować wcześniej wigilijne dania? Część rzeczy możesz wcześniej zamrozić. Jedna potrawa Cię zdziwi...
Do przeczytania w ok. 1 min.
Mrożenie wytrawnych dań wigilijnych
Okazuje się, że zamrozić możesz prawie wszystko, łącznie z... rybą w galarecie! (Pamiętaj jednak, żeby rozmrażać ją w lodówce).
Świetnie mrozi się czerwony barszcz, paszteciki, pierogi, kapustę z grzybami.
Mrożenie ciast wigilijnych
Do mrożenia nadaje się i makowiec i sernik. Spokojnie możesz zamrozić też inne ciasta.
Jeśli masz taką możliwość, staraj się mrozić je w mniejszych porcjach, łatwiej będzie później rozmrozić.
Jak rozmrażać jedzenie?
Musisz to robić stopniowo. Wyjmij zamrożone rzeczy z zamrażarki do lodówki. I dopiero na koniec, tuż przed podaniem, wyjmij całkiem, żeby uzyskać temperaturę pokojową.
Jak przygotować jedzenie do podania?
Zupy czy kapustę możesz po prostu podgrzać. Co z pierogami, krokietami czy pasztecikami?
Pierogi i krokiety po prostu przesmaż. Paszteciki możesz lekko podgrzać w piekarniku.
Jakie są inne sposoby na wcześniejsze przygotowywanie jedzenia
Możesz zawekować kapustę z grochem lub grzybami. Potrzebujesz do tego celu czystych, najlepiej wyparzonych słoików.
Sprawdzi się też wcześniejsze przygotowanie śledzi.
Czy można zamrozić jedzenie po Wigilii?
Tak, można zamrażać jedzenie, które było świeżo przygotowane przed podaniem (pod żadnym pozorem nie mroź czegoś, co już raz zostało rozmrożone).
Pamiętaj też, że nie wolno mrozić rzeczy, które były gryzione, lizane lub które zostały dotknięte oblizaną łyżą.