Wigilijna kutia ze staropolskiego przepisu
Canva

Kutia - pamiętasz, którą czynność musisz powtórzyć 3 razy? Tak robiły nasze babcie!

Czy na Twoim wigilijnym stole znajduje się kutia? Przepis staropolski na tę potrawę jest po prostu najlepszy. Niektóre dania są najlepsze w swojej tradycyjnej wersji. Nic nie trzeba zmieniać, żeby smakowały doskonale
Reklama

Kutia — przepis staropolski nie jest trudny

To o czym koniecznie musisz pamiętać, to zmielenie maku 3 razy. Dzięki temu uda się Cię uzyskać idealną konsystencję!

Sam przepis na nie zawiera w sobie nic trudnego, jednak pamiętaj, że pszenica powinna moczyć się całą noc.

Składniki na kutię staropolską

  • 0,25 kg pszenicy
  • 0,25 kg maku
  • niecała szklanka miodu
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych fig
  • woda
Kutia na Wigilię ze staropolskiego przepisu.
Canva

Kutia — przepis staropolski krok po kroku

  1. Pszenicę namocz w wodzie na całą noc.
  2. Mak sparz, a potem zmiel 3 razy.
  3. Bakalie sparz i posiekaj.
  4. Rozpuść miód w wodzie.
  5. Zalej pszenice zimną wodą i gotuj.
  6. Kiedy pszenica będzie miękka, wyłącz ogień pod garnkiem.
  7. Wymieszaj ugotowane ziarna z miodem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi, morelami i suszonymi figami.
  8. Gotową kutię wstaw na jakiś czas do lodówki.

Jak modyfikować przepis na kutię?

Możesz dodać do dania startą, gorzką czekoladę. Co prawda nie jest to do końca staropolska wersja, jednak takie połączenie może być ciekawe.

Interesującą opcją jest dekorowanie tego dania mandarynkami.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama