Wybierasz się na wakacje do Hiszpanii? Koniecznie spróbuj tradycyjnej paelli
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak smakuje paella i jak jest przygotowywana?
Paella to tradycyjne danie z regionu Walencji w Hiszpanii. To danie z ryżu gotowane na patelni z szafranem, głównym składnikiem dania. Tradycyjnie przyrządza się je z kurczaka, królika, kaczki lub owoców morza i doprawia winem, szafranem i solą. Ryż gotuje się w mieszance wywaru z kurczaka, oliwy z oliwek i masła. Paellę przez około 15 minut na dużym ogniu przed dodaniem owoców morza, królika lub kaczki. Całość wieńczy natka pietruszki, chorizo i zielony groszek.
W Hiszpanii paella jest często serwowana podczas uroczystości, ponieważ jest uważana za danie świąteczne. Danie jest również tradycyjnie podawane w restauracjach. Bywa też podawane jako przystawka.
Kolorowa hiszpańska kuchnia
Kuchnia hiszpańska jest bogata i zróżnicowana, a niektóre potrawy sięgają czasów starożytnych Rzymian i Maurów. Regionalne potrawy różnią się w zależności od regionu. Kuchnia hiszpańska słynie z bogatych, różnorodnych i kolorowych potraw.
Kuchnia katalońska jest również bardzo specyficzna pod względem rodzajów potraw, które się przygotowuje. Jest to kuchnia bardzo obfitująca w chleb, od chleba używanego podczas posiłków po chleb podawany jako deser. Kuchnia katalońska jest również bardzo bogata w ryby i owoce morza. Katalończycy uwielbiają małże i krewetki.
Paella może być podawana z hiszpańskimi sosami - Ajillo to rodzaj sosu zrobionego z czosnku, oliwy z oliwek i płatków ostrej czerwonej papryki. Natomiast Ajo blanco to biały sos ajillo, który przygotowywany jest z puree czosnkowego, jajek i bułki tartej.