Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zamarynuj pomarańcze. Ich smak docenisz zimą
Do przeczytania w ok. 1 min.
Marynowane pomarańcze stanowią nie tylko oryginalną dekorację każdej kuchni, ale przede wszystkim idealny dodatek do napojów na zimno czy rozgrzewającej herbaty, po którą chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Przygotowanie aromatycznych pomarańczy marynowanych nie należy do zadań trudnych. Wystarczy kilka odpowiednich składników oraz odrobina czasu. Od czego zacząć?
Niezbędne składniki:
- 5 pomarańczy
- 330ml octu winnego
- 200ml płynnego miodu
- 180g cukru
- 1 łyżka zielonego kardamonu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 kawałek cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- 6 goździków
Sposób przygotowania
- Dokładnie myjemy pomarańcze. Zalewamy je wrzątkiem, a następnie osuszamy. Owoce kroimy w plasterki o szerokości nieprzekraczającej 5mm.
- Plasterki układamy w garnku i zalewamy wodą, by wszystkie były przykryte. Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 30min.
- Na suchej patelni wykładamy cynamon, kolendrę i kardamon. Prażymy przez 2min, a następnie rozdrabniamy przyprawy w moździerzu.
- W osobnym garnuszku mieszamy ocet, cukier miód oraz przygotowane wcześniej przyprawy. Gotujemy mieszaninę przez 15min. Dorzucamy plastry pomarańczy i gotujemy kolejny kwadrans.
- Następnie owoce przekładamy do słoików i posypujemy pieprzem, a następnie zalewamy marynatą i dokładnie zamykamy słoiki. Już następnego dnia będzie można delektować się pysznymi pomarańczami.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak marynować jalapeno? To świetny dodatek do pizzy!
Marynowane jalapeno to wyjątkowy dodatek, który doda pikantności i intensywnego smaku nie tylko do pizzy, ale także do wielu innych dań. Te aromatyczne i lekko ostre papryczki są popularne na całym świecie, a ich marynowanie to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości i przygotowanie pysznego dodatku do potraw.
Dlaczego warto jeść cytrusy?
Cytrusy są niestety niedocenianymi przez nas owocami. Ich spożywanie niesie ze sobą wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Najbardziej popularnymi cytrusami są cytryny, pomarańcze oraz grejpfruty.