Patisony marynowane w miseczce
canva.com

Patison marynowany: Nowy hit w kuchni!

Patison to warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Można go przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najsmaczniejszych jest patison marynowany. W tym artykule przedstawimy przepis na pysznego patisona marynowanego oraz porady dotyczące jego podawania.
Reklama

Przepis na patison marynowany

Aby przygotować patisona marynowanego, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg malutkich patisonów
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren pieprzu
Patisony w wiklinowym koszyczku
canva.com

Przygotowanie:

  1. Patisony należy umyć.
  2. Cebulę, marchewki i papryki pokroić w plastry.
  3. Warzywa należy ułożyć warstwami w słoiku.
  4. W garnku zagotować wodę, ocet, sól, cukier oraz przyprawy.
  5. Gotujący się płyn wlać do słoika, tak aby przykrył warzywa.
  6. Słoik należy zakręcić i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Jak podawać patisona marynowanego?

Reklama

Patison marynowany można podawać jako przekąskę lub dodatek do dań mięsnych. Doskonale sprawdzi się również jako składnik sałatek.

Patison marynowany jest również idealnym dodatkiem do kanapek. Można go podać z serem, wędliną, jajkiem czy pomidorem.

Patisony marynowane w miseczce
canva.com

Porady dotyczące patisonu marynowanego

  • Patisona marynowanego można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
  • Przed podaniem warto odsączyć patison z zalewy, aby był bardziej chrupiący.
  • Do patisona marynowanego można dodać różne przyprawy, np. czosnek, kolendrę czy imbir.

Czy można marynować duże patisony?

Tak, można marynować duże patisony. Najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki i umieścić w słoikach z zalewą octową, wodą, cukrem i przyprawami. Marynowane patisony będą idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy mięs.

Patison pyszny przez cały rok

Patison marynowany to pyszna przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Przygotowanie patisona marynowanego jest bardzo proste, a jego podawanie może być bardzo różnorodne. Warto eksperymentować z dodatkami i smakami, aby odkryć swoją ulubioną wersję patisona marynowanego.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama