Podlaskie pierogi z tartymi ziemniakami, czyli szlachcice podane z talerzu z okrasą z cebuli
Canva.com

Babciny przepis na pierogi po zbójnicku. Lepszych nie jadłaś!

Pierogi to jedno z najbardziej lubianych dań w Polsce. Wśród wielu rodzajów pierogów, jednym z najbardziej popularnych są pierogi zbójnickie z ziemniakami.
Reklama

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić babcine pierogi?

  1. Wymieszaj w misce mąkę, jajka, wodę, olej i szczyptę soli, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj ciasto folią i odstaw na 30 minut.
  2. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj cebulę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj do niej pokrojony w kostkę wędzony boczek i smaż przez kilka minut. Pokrojony w kostkę ser dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Przypraw farsz solą i pieprzem do smaku.
  3. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i wytnij krążki za pomocą szklanki lub specjalnego wykrawacza do pierogów.
  4. Na każdym krążku umieść 1 łyżeczkę farszu.
  5. Złóż krążki w półksiężyce i dokładnie je zlep.
  6. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama