sernik dyniowy

Boski sernik dyniowy z galaretką brzoskwiniową. Pycha!

Jesień to czas, kiedy dynie królują na stołach. Ale dlaczego ograniczać się tylko do zup i ciast? Dziś prezentujemy przepis na boski sernik dyniowy z galaretką brzoskwiniową, który rozkocha w sobie nawet największych sceptyków tego warzywa!
Reklama

Składniki:

  • 250g herbatników maślanych
  • 100g masła
  • 500g twarogu
  • 250g puree z dyni
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem.
  2. Przygotuj tortownicę, wyłóż jej spód papierem do pieczenia i właśnie przygotowaną masą z herbatników. Wyrównaj powierzchnię.
  3. W osobnej misce zmiksuj twaróg, puree z dyni, cukier, jajka, cynamon i ekstrakt z wanilii, aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Gotową masę wlej na spód z herbatników.
  5. Wstaw sernik do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż masa będzie ścięta.
  6. Po upieczeniu, ostudź sernik.
  7. Przygotuj galaretkę brzoskwiniową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i ostudź ją.
  8. Wlej ostudzoną galaretkę na wierzch sernika.
  9. Odstaw sernik do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.
  10. Przed podaniem udekoruj sernik kawałkami świeżych owoców.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama