Boski sernik dyniowy z galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jesień to czas, kiedy dynie królują na stołach. Ale dlaczego ograniczać się tylko do zup i ciast? Dziś prezentujemy przepis na boski sernik dyniowy z galaretką brzoskwiniową, który rozkocha w sobie nawet największych sceptyków tego warzywa!
Reklama
Składniki:
- 250g herbatników maślanych
- 100g masła
- 500g twarogu
- 250g puree z dyni
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- Owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem.
- Przygotuj tortownicę, wyłóż jej spód papierem do pieczenia i właśnie przygotowaną masą z herbatników. Wyrównaj powierzchnię.
- W osobnej misce zmiksuj twaróg, puree z dyni, cukier, jajka, cynamon i ekstrakt z wanilii, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Gotową masę wlej na spód z herbatników.
- Wstaw sernik do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż masa będzie ścięta.
- Po upieczeniu, ostudź sernik.
- Przygotuj galaretkę brzoskwiniową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i ostudź ją.
- Wlej ostudzoną galaretkę na wierzch sernika.
- Odstaw sernik do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.
- Przed podaniem udekoruj sernik kawałkami świeżych owoców.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza na Halloween na puree z dyni. Twoi goście będą w szoku
Halloween to doskonała okazja do przygotowania potrawy, która nie tylko smakuje wybornie, ale też robi wrażenie na gościach. Pizza na puree z dyni to niezwykła kompozycja smaków, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Oto przepis na tę niezwykłą pizzę.
Aksamitne fondue dyniowe. Hit na jesienną imprezę
Fondue dyniowe w pieczonej dyni to nie tylko smaczne danie, ale również wyjątkowo efektowna przekąska na jesienne przyjęcia. Wygląda imponująco i jest bardzo łatwe do przygotowania. Jak je zrobić? Poniżej znajduje się przepis na jedną małą dynię.
Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą [PRZEPIS]
Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą to idealny wybór na jesień. Nie dość, że rozpoczyna się sezon na dynie, to jeszcze zupa wyjątkowo rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl