Chleb bananowy z bakaliami
Canva.com

Chlebek bananowy z bakaliami. Gwiazdy uwielbiają ten przysmak!

Chlebek bananowy to ciasto rodem z Ameryki, które tam cieszy się ogromną popularnością. Jest przygotowywane niemal na każdą okazję. Do przyrządzenia tego słodkiego wypieku wystarczy przygotować kilka niezbędnych, podstawowych składników. Warto wzbogacić je też o ulubione dodatki takie jak brązowy cukier, cynamon czy gorzka czekolada. Dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
Reklama

Przepisów na chlebek bananowy jest bardzo wiele, każdy z nas z pewnością znajdzie swój ulubiony. Chlebek z dodatkiem bakalii (rodzynek) będzie jeszcze bardziej pożywny i smaczniejszy. Można także dodać inne składniki takie jak orzechy, aromat czy wiórki czekoladowe.

Warto wiedzieć, że ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Dzięki temu nawet osoby nielubiące gotować czy piec, na pewno przygotują go bez żadnego problemu.

Domowy chlebek bananowy nie zawiera żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy wypełniaczy. Można go jeść bez obaw, nawet jeśli jesteśmy na diecie. Chlebek nie zawiera pustych kalorii, za to świetnie sprawdzi się jako nasz sprzymierzeniec w przygodzie ze zdrowym stylem życia.

Reklama

Składniki

Do przygotowania chlebka bananowego z poniższego przepisu będziesz potrzebować: 350 g dojrzałych i obranych bananów, trzy jajka, trzy czwarte szklanki brązowego cukru, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, 150 ml oleju, 350 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, 50 g orzechów, 100 g gorzkiej czekolady, miseczkę rodzynek oraz cukier puder do posypania.

Wykonanie

  1. Orzechy rozdrobnij i posiekaj, czekoladę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Banany rozgnieć przy użyciu widelca.
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj olej i całość dobrze wymieszaj.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i całość utrzyj. Dodaj banany, orzechy, rodzynki i czekoladę. Całość wymieszaj i przełóż ciasto do formy-keksówki. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni C. Gdy chlebek będzie już upieczony, trzymaj go jeszcze przez dwadzieścia minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy i wystudzony posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama