Canva.com
Chrzanica - zapomniana królowa stołu wielkanocnego. Jak ją ugotować?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chrzanica jest tradycyjną zupą wielkanocną, którą coraz rzadziej się przygotowuje. Warto zmienić nawyki, ponieważ to wyjątkowe danie jest proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne, a przy tym tanie, co bywa istotne w czasach szalejącej inflacji.
Reklama
Składniki
Canva.com
Tradycyjna zupa na Wielkanoc opiera się na tartym chrzanie. Jest to idealne połączenie z mięsem znajdującym się w zupie. Do przygotowania pysznego dania będą potrzebne:
- chrzan ręcznie tarty lub ze słoika (3 łyżki)
- woda (3 litry)
- szczypiorek (odrobina)
- mąka (2 łyżki)
- kwaśna śmietana (1 szklanka)
- wędzona szynka (20 dag)
- wędzony boczek (20 dag)
- kiełbasa (dowolny rodzaj do zupy, 15 dag)
- jajka ugotowane na twardo (2-3 sztuki)
- sól i pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Chrzanica jest prosta w przygotowaniu, a ogromną zaletą jest fakt, że nie wymaga zrobienia zakwasu.Reklama
- kiełbasę, szynkę i boczek (w całości) zagotować w 3 litrach wody. Mięso należy wyjąć w momencie, gdy z garnka zacznie unosić się przyjemny zapach wędzonki
- w osobnym naczyniu trzeba wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną wywaru, a następnie całość wlać do garnka i cały czas mieszać do momentu uzyskania gęstszej konsystencji
- do wywaru należy dodać 3 łyżki chrzanu, a także doprawić całość solą i pieprzem
- teraz przychodzi pora na pokrojenie wyjętych wcześniej wędlin i kiełbasy i wrzucenie ich do zupy, kontynuując gotowanie przez 5 do 10 minut
- przed podaniem na stół wystarczy tylko wrzucić do zupy jajka pokrojone na ćwiartki. Chrzanicę można podawać z przygotowanym na osobnym talerzu pieczywem
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Kiełbasa biała to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce, która cieszy się popularnością szczególnie w okresie Wielkanocy. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa biała to nie tylko potrawa świąteczna, ale również idealna propozycja na codzienne danie mięsne.
Biała kiełbasa w śmietanowym sosie na Wielkanoc. Dodaj ten pikantny składnik, smak Cię zachwyci
Pyszna biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, dlatego do sosu śmietanowego dodajmy chrzan. To sekretny składnik, który poprawi smak.
Biała kiełbasa przepis Magdy Gessler: Smak, który zdobył Polskę!
Przedstawiamy przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Dowiedz się, jak przygotować ją krok po kroku, jakie składniki są niezbędne oraz jakie wskazówki i triki warto zastosować, aby osiągnąć najlepszy smak.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl