Churros
Canva.com

Churros - hiszpańskie "pręciki" podbijają świat!

Churros to jeden z naszych ulubionych deserów. To hiszpański pączek z chrupiącym na zewnątrz i miękkim, puszystym wnętrzem. Tradycyjnie podawane są z gorącą czekoladą lub kawą. Zobaczcie, jak zrobić je w domu.
Reklama

Pyszności rodem z Hiszpanii

Churros
Canva.com

Churros to rodzaj smażonego ciasta z cynamonem i cukrem na wierzchu. W Hiszpanii churros są uważane za deser narodowy. Churros są zwykle spożywane jako przekąska lub deser.

Churros to rodzaj smażonego ciasta tradycyjnie wytwarzanego z mąki, wody, jajek i oleju. Ciasto jest następnie zwijane w cienkie paski i smażone w głębokim tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Ciasto moczy się następnie w cukrze i cynamonie, a następnie zwija się w długi kształt i kroi na kawałki. Churros są potem ponownie smażone i podawane na ciepło.

Churros
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznej przekąski, około 60 sztuk potrzebujemy poniższych składników:

  • 2 szklanki (250 ml) wody
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  1. Wodę gotujemy z masłem, cukrem, solą oraz cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką przez 3 minuty.
  3. Garnek odstawiamy z ognia i studzimy przez 30 minut.
  4. W międzyczasie do miski wbijamy jedno jajko i mieszamy. Łączymy rozbite jajko z masą i mieszamy, aż stworzymy jednolitą, gładką masę.
  5. W garnku rozgrzewamy olej roślinny do 180 stopni. Przez rękaw cukierniczy w końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy 10 cm kawałki i wrzucamy je do tłuszczu. Smażymy nasze churros przez 2 minuty.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama