Canva.com
Churros - hiszpańskie "pręciki" podbijają świat!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Churros to jeden z naszych ulubionych deserów. To hiszpański pączek z chrupiącym na zewnątrz i miękkim, puszystym wnętrzem. Tradycyjnie podawane są z gorącą czekoladą lub kawą. Zobaczcie, jak zrobić je w domu.
Reklama
Pyszności rodem z Hiszpanii
Canva.com
Churros to rodzaj smażonego ciasta z cynamonem i cukrem na wierzchu. W Hiszpanii churros są uważane za deser narodowy. Churros są zwykle spożywane jako przekąska lub deser.
Churros to rodzaj smażonego ciasta tradycyjnie wytwarzanego z mąki, wody, jajek i oleju. Ciasto jest następnie zwijane w cienkie paski i smażone w głębokim tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. Ciasto moczy się następnie w cukrze i cynamonie, a następnie zwija się w długi kształt i kroi na kawałki. Churros są potem ponownie smażone i podawane na ciepło.
Canva.com
Reklama
Do przygotowania pysznej przekąski, około 60 sztuk potrzebujemy poniższych składników:
- 2 szklanki (250 ml) wody
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- Wodę gotujemy z masłem, cukrem, solą oraz cukrem wanilinowym.
- Dodajemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką przez 3 minuty.
- Garnek odstawiamy z ognia i studzimy przez 30 minut.
- W międzyczasie do miski wbijamy jedno jajko i mieszamy. Łączymy rozbite jajko z masą i mieszamy, aż stworzymy jednolitą, gładką masę.
- W garnku rozgrzewamy olej roślinny do 180 stopni. Przez rękaw cukierniczy w końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy 10 cm kawałki i wrzucamy je do tłuszczu. Smażymy nasze churros przez 2 minuty.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Czy wiesz, co to za karnawałowy przysmak?
Podczas karnawału najczęściej zajada się pączki lub faworki. Warto jednak spróbować innych przysmaków. Jednym z takich słodkości są churros. Czy wiesz, jak je jeść i z czym najlepiej podawać? Sprawdź też przepis na te słodkości.
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl