Churros i zdjęcie cukru pudru.
Canva

Czy wiesz, co to za karnawałowy przysmak?

Podczas karnawału najczęściej zajada się pączki lub faworki. Warto jednak spróbować innych przysmaków. Jednym z takich słodkości są churros. Czy wiesz, jak je jeść i z czym najlepiej podawać? Sprawdź też przepis na te słodkości.
Reklama

Churros — co to takiego?

Churros to przysmak smażony na głębokim tłuszczu. Przepis na ten smakołyk pochodzi z Hiszpanii, ale jest on coraz popularniejszy na całym świecie.

Jak jeść churros?

Najlepiej jeść je zaraz po usmażeniu, kiedy trochę przestygną, są wtedy najpyszniejsze! Ten smakołyk bez dodatków wcale nie jest aż tak słodki, dlatego warto posypać go cukrem pudrem. Możesz też dodać odrobinę cynamonu.

To nie wszystko, ważny jest sos czekoladowy, w którym możesz maczać churros. Tak podane, smakują najlepiej!

Churros posypane cukrem pudrem.
Canva

Składniki na churros

  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Przepis na churros

  1. Rozbij jedno jajko do jednej miseczki, drugie do drugiej.
  2. Wodę wymieszaj z masłem, solą i cukrem w garnuszku.
  3. Zagotuj, cały czas mieszając.
  4. Wsyp mąkę, dalej mieszaj.
  5. Kiedy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję, garnuszek przełóż na blat.
  6. Wlej jedno jajko, zmiksuj ciasto.
  7. Wlej drugie jako, znowu zmiksuj ciasto.
  8. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
  9. Rozgrzej dużo tłuszczu na patelni lub w specjalnym garnku.
  10. Wyciskaj niezbyt długie kawałki na rozgrzany olej.
  11. Smaż z obu stron. Wyjmuj delikatnie.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama