Co zamiast zwykłego makaronu? Oto dwie zdrowe alternatywy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron ryżowy
Ryżowy makaron przygotowywany jest oczywiście nie z mąki pszennej, a z mąki ryżowej. Oznacza to, że nie będzie zawierać glutenu, a dzięki temu sprawdzi się u osób nietolerujących tego składnika oraz u osób chorych na celiakię. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i może odegrać rolę ekspresowego dodatku obiadowego, bo nie trzeba go nawet gotować, gdyż z uwagi na jego naturalną miękkość, wystarczy po prostu zalać go niewielką ilością wrzątku i potrzymać pod przykryciem przez kilka minut, a następnie odcedzić lub nawet i nie, bo często jest tak, że makaron ryżowy w pełni chłonie wodę, jeżeli użyje się jej niewielkiej ilości.
Makaron sojowy
Druga propozycja to coś dla osób poszukujących w pożywieniu większej ilości białka. Aby dostarczyć go sobie wraz z makaronem, wystarczy sięgnąć po makaron sojowy, który spośród wszystkich dostępnych makaronów na rynku charakteryzuje się jedną z wyższych zawartości protein. Makaronu sojowego podobnie jak tego ryżowego nie trzeba wcale gotować. Zalewa się go wrzątkiem, przykrywa i odstawia na parę minut. Makaron sojowy jest smaczny, w miarę niskokaloryczny i lekkostrawny, dlatego w większości przypadków nie będzie żadnym obciążeniem nawet dla wrażliwego i delikatnego układu pokarmowego.
Oba makarony warto po prostu samemu sobie sprawdzić i spróbować ich użyć w jakichś potrawach obiadowych albo nawet zupach bądź sałatkach. Każdy z nich ma nieco inny smak i inne właściwości odżywcze. Oba odgrywają ważną rolę w kuchni typowo azjatyckiej.