Co zrobić z czerstwego chleba? Nie wyrzucaj go! Prosty pomysł na śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tosty z opiekacza lub piekarnika
Normalnie robi się je w tosterze lub opiekaczu, ale jeśli nie dysponuje się żadnym z tych urządzeń, gotowe kromki wystarczy wrzucić na moment do piekarnika i zapiekać przez dosłownie dziesięć minut, aby wykonać z nich apetyczne chrupkie grzanki, które na sam koniec można uzupełnić dowolnymi dodatkami - np. serem żółtym i szynką albo czymś słodkim, czyli np. masłem orzechowym połączonym z truskawkowym dżemem.
Pyszne tosty francuskie
Starsze pieczywo nadaje się także do zrobienia klasycznych tostów francuskich. W wersji na słodko zazwyczaj występują w roli posiłku śniadaniowego, na który trzeba jednak poświęcić trochę czasu, dlatego też warto zająć się nim podczas wolnego weekendu, by nie musieć się z nim spieszyć i na spokojnie zdążyć go zjeść. Takie tosty francuskie powstają z oleju do smażenia, czerstwego pieczywa, jajka, mleka i syropu klonowego.Jak ekspresowo zrobić tosty francuskie?
W pierwszej kolejności w misce lub głębokim talerzu należy rozbić jajka z dosłownie minimalną ilością mleka i wszystko dokładnie rozbełtać widelcem na jednolitą masę, a następnie zanurzać w niej czerstwe pieczywo i przysmażać je na patelni z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub oliwy z oliwek.
Gotowe tosty wyłożyć na talerz i polać bardzo obficie syropem klonowym. Aby śniadanie miało więcej dobrych wartości, można uzupełnić je kawałkami truskawek, orzechami albo dowolnymi innymi owocami lub ziarenkami.
Czerstwe pieczywo: co zrobić, jeśli nie chce się jeść go na słodko?
W takim wypadku zaproponowane tosty wystarczy uzupełnić słonymi dodatkami. Chleb w jajku jest w Polsce dość popularny. Najczęściej je się go po prostu z ketchupem albo solą, czasem też serem żółtym lub warzywami.