Wigilijne jedzenie i otwarta lodówka.
Canva

Kilka trików i już więcej nie wyrzucisz świątecznego jedzenia.

Barszcz, śledzie, makowiec, pierogi i inne pyszności... Co z robić z jedzeniem po Świętach? Jest kilka trików, dzięki którym nie będzie więcej wyrzucać jedzenia. Jeśli widzisz, że znowu nagotowało się za dużo smakołyków, możesz sprawdzić nasze metody.
Reklama

Co zrobić z jedzeniem po świętach? Podziel się z bliskimi i nie tylko

Daj każdemu gościowi na wynos odrobinę z tego, co zostało. Zawsze pytaj ludzi osobno, czy nie mają na coś ochoty.

Są też lodówki społeczne, w których można zostawić jedzenie.

Nie nakładaj wszystkiego

Im lepiej jedzenie jest przechowywane, tym dłużej może stać. Cześć rzeczy może zostać w lodówce i można je nałożyć, jeśli będzie miejsce na stole.

Co zrobić z jedzeniem po Świętach? Pamiętaj, że mnóstwo rzeczy da się zamrozić

Ciasta, kapusta, pierogi, zupy. Jest tyle dań, które będą pyszne, nawet jeśli je zamrozisz.

Czego nie robić? Nie mroź rzeczy, które już raz rozmrażano.

Odpowiednie przechowywanie to podstawa

Pamiętaj, że im niżej w lodówce leży jedzenie, tym chłodniej tym jest. Wszystko powinno być zapakowane w szczelne pojemniki. Ciasta z kolei możesz spokojnie przechowywać w piekarniku.

Co zrobić z jedzeniem po Świętach? Wyrzucanie jest złe, przejadanie się — jeszcze gorsze

Nikt nie lubi wyrzucać żywności, jeśli jednak nie masz żadnej możliwości zamrożenia, podzielenia się posiłkiem, nie wpychaj nic w siebie na siłę.

Nie jedz też, jeśli widzisz, że jedzenie nie jest takie świeże.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama