Canva.com
Cudowna zupa szczawiowa. Nie ma lepszego przepisu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa szczawiowa to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Jej kwaskowy smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że cieszy się ogromną popularnością. Oto przepis na wyjątkowo smaczną i aromatyczną zupę szczawiową, którą pokochasz od pierwszego łyku.
Reklama
Składniki:
- 1 pęczek szczawiu
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- Masło do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle na złoty kolor.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Całość smaż przez kilka minut.
- Przygotowany wywar warzywny zagotuj i wlej go do garnka z warzywami. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Szczaw umyj, posiekaj i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż szczaw zmięknie.
- Śmietanę roztrzep w miseczce i dodaj do zupy, mieszając całość. Zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Jajka roztrzep w miseczce i wlej do zupy, delikatnie mieszając, aby utworzyły się strzępki.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupa szczawiowa to nie tylko wyjątkowy smak, ale również bogactwo witamin i składników mineralnych. Szczaw jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C i żelaza, co sprawia, że ta zupa jest niezwykle zdrowa i pożywna.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kremowa zupa z kalafiora. Oto przepis na rozgrzewający posiłek
Zupa z kalafiora to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy wybór na obiad czy kolację. Kalafior jest bogaty w wiele składników odżywczych i ma niską zawartość kalorii. Przygotowanie kremowej zupy z tego warzywa to prosty sposób na dostarczenie organizmowi wielu potrzebnych substancji. Oto przepis na pyszną kremową zupę z kalafiora.
Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą [PRZEPIS]
Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą to idealny wybór na jesień. Nie dość, że rozpoczyna się sezon na dynie, to jeszcze zupa wyjątkowo rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Kremowa zupa z pieczonej papryki. Obłędny smak jesieni
Jesień to doskonały czas na ciepłe, aromatyczne zupy. Kremowa zupa z pieczonej papryki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Spróbuj tego przepisu, by delektować się obłędnym smakiem jesieni.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl