Talerz pełen tradycyjnej zupy szczawiowej babci Lusi
Canva.com

Cudowna zupa szczawiowa. Nie ma lepszego przepisu

Zupa szczawiowa to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Jej kwaskowy smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że cieszy się ogromną popularnością. Oto przepis na wyjątkowo smaczną i aromatyczną zupę szczawiową, którą pokochasz od pierwszego łyku.
Reklama

Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • Masło do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle na złoty kolor.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę. Całość smaż przez kilka minut.
  3. Przygotowany wywar warzywny zagotuj i wlej go do garnka z warzywami. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
  4. Szczaw umyj, posiekaj i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż szczaw zmięknie.
  5. Śmietanę roztrzep w miseczce i dodaj do zupy, mieszając całość. Zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  6. Jajka roztrzep w miseczce i wlej do zupy, delikatnie mieszając, aby utworzyły się strzępki.
  7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Zupa szczawiowa to nie tylko wyjątkowy smak, ale również bogactwo witamin i składników mineralnych. Szczaw jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C i żelaza, co sprawia, że ta zupa jest niezwykle zdrowa i pożywna.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama