Kiszona kapusta, z której sok został wypity.
Canva

Pyszna kiszona kapusta. Babcia zdradziła mi sekretny przepis

Kiszona kapusta to nie tylko popularne danie w polskiej kuchni, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Dzięki fermentacji mlecznokwasowej, kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Oto sekretny przepis od babci na wyjątkowo smaczną kiszoną kapustę.
Reklama

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • Woda

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i umieść ją w dużej misce.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do poszatkowanej kapusty.
  3. Dodaj do misy ziela angielskie, jałowiec, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól.
  4. Zagnieć kapustę ręcznie, aby uwolnić sok. Możesz użyć odpowiedniego wałka, aby ułatwić ten proces.
  5. Przełóż kiszonkę do słoja, w miarę jej ubywania dokładając kolejne warstwy i dociskając je.
  6. Zalej kiszonkę wodą tak, aby wszystkie składniki były zanurzone.
  7. Zamknij słoik i pozostaw go w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni.
  8. Przechowuj kiszoną kapustę w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub lodówce.

Kiszoną kapustę można podawać jako dodatek do dań głównych, kanapek lub jako samodzielny przysmak. Jej charakterystyczny smak i walory zdrowotne sprawiają, że jest niezwykle popularna w wielu kuchniach na całym świecie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama