Czy sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Działanie sody oczyszczonej
Wodorowęglan sodu, czyli soda ma odczyn zasadowy i jest związkiem spulchniającym wykorzystywanym do pieczenia ciast, babeczek, chleba i innych wypieków. Dzięki niej desery mogą wyrosnąć i być pulchne. Jednak substancja nie działa mimowolnie i wymaga sprzyjającego środowiska.
Aby ciasto na sodzie oczyszczonej wyrosło, niezbędny jest dodatek kwasowy oraz płyn. Na ogół we wszystkich recepturach, w których na liście składników znajdziemy sodę oczyszczoną, widnieją też produkty, takie jak: masło, sok z cytryny, maślanka, sok pomarańczowy, miód czy śmietana. Mają one odczyn kwaśny i to kwas powoduje, że soda jest w stanie pełnić swoją funkcję.
Zamiennik sody oczyszczonej
Sodę możemy równie dobrze zastąpić proszkiem do pieczenia. Oba artykuły mają prawie identyczne działanie. Spulchniają wypieki, ale zasadnicza różnica między nimi jest taka, że proszek do pieczenia działa samoistnie i nie wymaga środowiska kwaśnego, aby wyrosnąć. Proszek do pieczenia zawiera 3 składniki: kwas, wodorowęglan sodu (sodę), oraz mąkę ziemniaczaną. Tym samym, dodając do ciasta proszek, nie potrzebujemy żadnych innych składników, żeby wesprzeć wzrost wypieku.
Jeżeli podczas przygotowywania ciasta, zamiast sody, dodamy proszek, wówczas możemy pominąć w przepisie śmietanę albo inny kwaśny produkt. Pamiętajmy, że soda ma mocniejsze działanie w porównaniu z proszkiem do pieczenia. Tym samym należy dokonać zmian w proporcji poszczególnych składników. Aby zastąpić pół łyżeczki sody w cieście, musimy dodać 2 łyżeczki proszku, a więc prawie 4 razy więcej składnika!