Grill elektryczny z pięknie ułożonym jedzeniem w ramach zdrowej diety
Materiał partnera

Dania na grill elektryczny, czyli jak jeść smacznie bez tłuszczu

Coraz więcej osób stawia na zdrowy styl odżywiania. Pełnowartościowe posiłki wcale nie muszą być nudne! Ich przygotowanie nie zajmie Ci pół dnia, a efekty Cię zachwycą. Jednym ze sposobów jest użycie grilla elektrycznego. Jak on działa i dlaczego warto go mieć w kuchni? Kontynuuj czytanie, aby się przekonać.
Reklama

Więcej energii i lepsze samopoczucie – oto, dlaczego warto zdrowo się odżywiać!

Zdrowe odżywianie to podstawa dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów oraz poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych takich jak witaminy, minerały i błonnik pozwala na prawidłowe funkcjonowanie i jego regenerację. Zdrowe odżywianie także może poprawić nastrój i podnieść poziom energii.

Jak działa grill elektryczny?

Grill elektryczny działa dzięki grzałce umieszczonej wewnątrz urządzenia. Część tą podłączono do źródła zasilania, co pozwala na ogrzanie rusztu do odpowiedniej temperatury. Kiedy urządzenie osiągnie pożądany stopień nagrzania, umieść na tackach wybrany produkt. W zależności od posiłku dostosujesz stopień wypieczenia za pomocą specjalnego pokrętła.

Tak komponuj posiłki!

Białko

Reklama

Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, pomożemy! W pierwszej kolejności zadbaj o źródło białka. To budulec i naprawiacz tkanek, biorący udział w procesach metabolicznych. Pomoże także w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz wzmocni układ odpornościowy.

Odpowiednia ilość białka w diecie zapewni Ci sytość przez wiele godzin, co znacząco zmniejszy chęć podjadania między posiłkami. Dla dorosłej osoby to około 2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Ten budulec znajdziesz przede wszystkim w mięsie, rybach, serach czy nasionach roślin strączkowych.

Węglowodany

Powiedzmy to wprost – nie warto przekreślać węglowodanów w naszym jadłospisie, dopóki nie posiadamy odgórnych zaleceń od lekarza. Część osób rezygnuje z tego źródła energii w obawie przed dodatkowymi kilogramami. Warto pamiętać, że wzrost masy ciała spowodowany jest nadwyżką kaloryczną, a nie poprzez jedzenie konkretnych produktów.

Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu.

Reklama

Szybko się rozkładają i dostarczają glukozy do komórek, czego potrzebujemy do wykonywania codziennych czynności i aktywności fizycznej. Dodatkowo węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, , dostarczają ponadto błonnika pomagającego w trawieniu.

Tłuszcze

Nie każdy tłuszcz jest zły! Pomaga on w absorpcji witamin i minerałów oraz w utrzymaniu prawidłowej temperatury ciała. Tłuszcze są również ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego. Zależy nam na spożyciu tłuszczy nienasyconych, a te znajdziesz w: oliwie z oliwek, awokado, rybach czy orzechach.

Zainspiruj się – poznaj 3 przepisy, dzięki którym pocieknie Ci ślinka!

Grillowany kurczak z sałatką i pieczonymi ziemniakami

Pierś z kurczaka posmaruj niewielką ilością oliwy i oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grill elektryczny i ułóż połówki mięsa na tackach. Odczekaj, aż mięso się zarumieni z obu stron i podawaj wraz z sałatką z rukoli, pomidorów i sosu balsamicznego oraz pieczonych ziemniaków bez dodatku tłuszczu.

Reklama

Grille elektryczne Tefal staną się Twoim nowym ulubionym sposobem na gotowanie. Wybraną temperaturę osiągają w mgnieniu oka, a czyszczenie tacek to żaden problem. Nawet najbardziej uporczywe i zaschnięte zabrudzenia nie stanowią wyzwania.

Szykujesz większą kolację dla gości i chcesz w tym samym czasie obrobić kilka piersi z kurczaka? Nie ma sprawy! Rozłóż urządzenie i przyrządzaj mięso na obu połówkach grilla. Temperaturą będziesz sterować za pomocą wygodnego pokrętła.

Aromatyczna sałatka z pieczonego buraka, fety i pomarańczy

Ta propozycja sprawdzi się jako samodzielne danie na posiadówkę na tarasie w upalny lipcowy wieczór lub jako dodatek do głównego posiłku. Buraka obierz, podgotuj, a następnie pokrój w bardzo cienkie plastry. Posmaruj je oliwą i ułóż na grillu, pilnując, aby burak nie wysechł - ma się jedynie lekko przypiec.

Reklama

Wypłucz mix sałat, dodaj pokrojoną w kostkę pomarańczę, ziarna słonecznika lub dyni, fetę, gotowe plasterki buraka i skrop sosem musztardowo-miodowym lub podaj osobno, aby każdy z gości mógł sam zdecydować, ile go użyć do sałatki.

Nie masz pewności, czy na co dzień będziesz korzystać z takiego urządzenia? Warto rozważyć tańszą propozycję. Grill elektryczny MPM będzie do tego świetnym kandydatem. W sklepie internetowym Neonet znajdziesz go już od 219 złotych! Te sprzęty mają odpowiednio dużą moc i uporają się z każdym typem potrawy.

Warzywne szaszłyki

Wśród naszych propozycji nie mogło zabraknąć warzywnych szaszłyków. Co sprawia, że ta potrawa jest tak dobra? To, że możesz skomponować warzywa w dowolny sposób. Miksuj, łącz smaki i baw się sposobem podania. Nie masz pomysłu? Wypróbuj grillowane ziemniaki z bakłażanem, cukinią i pomidorami. Nie zapomnij delikatnie skropić ich oliwą.

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama