Chrupiący filet z indyka
Canva.com

Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis

Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki

  • 300g piersi z indyka
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 szklanka truskawek
  • 3 łyżki siekanej kolendry
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Odrobina chili w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj pół łyżki oliwy z sokiem z limonki oraz odrobiną soli i pieprzu.
  2. Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odkrój nadmiar tłuszczu lub przerosty. Podziel pierś na dwie części, nasmaruj ją marynatą i odłóż do lodówki na 40 minut.
  3. Truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Pomidora sparz i obierz ze skórki.
  4. Posiekaj drobno cebulę razem z truskawkami i pomidorem. Można całość również rozdrobnić blenderem. Dodaj do salsy pieprz, sól, chili i posiekaną kolendrę. Całość odstaw do lodówki.
  5. Natłuść patelnię oliwą i grilluj mięso z dwóch stron. Jeśli mięso jest przyrządzane na grillu, to wystarczy grillować je na tackach po kilkanaście minut z każdej strony.
  6. Przygotowane mięso serwuj polane salsą i z dodatkiem ziemniaków lub sałatki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama