canva.com
Domowe paluszki na 2 sposoby – szybka przekąska DIY
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słone paluszki to doskonała przekąska zarówno na imprezę, jak i weekendowy seans filmowy w domowym zaciszu. Dostępne w każdym sklepie spożywczym w rozmaitych wariantach patrzą na Ciebie wzrokiem mówiącym – kup mnie. To jednak pójście na łatwiznę! Zobacz jak zrobić słone paluszki w domu i podejmij wyzwanie. Satysfakcja gwarantowana.
Reklama
Przepis na domowe paluszki w dwóch wariantach
Szybkie przekąski na imprezę to wcale nie szybkie wyjście do osiedlowego sklepu i zakupienie najpopularniejszych słonych oraz słodkich smakołyków.
To oczywiście wariant znany i zapewne często stosowany, ale jeśli masz ochotę na coś nieszablonowego, to koniecznie przetestuj jeden z naszych przepisów na słone paluszki DIY. Ich smak oraz niesamowicie chrupiąca struktura przyprawi Cię o istny zachwyt!
Domowe paluszki z sezamem lub solą
Lista potrzebnych składników:- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 6 łyżek mleka
- 1 żółtko
- sól
- biały sezam (opcjonalnie zamiast soli)
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niego szczyptę soli
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże i mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia
- Mąkę wsyp do większej miski, a następnie dodaj do niej roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy
- Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i pokrój na długie paski o takiej samej szerokości. Pocięte ciasto możesz zrolować, aby uzyskać kształt sklepowych paluszków
- Rozłóż paluszki na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posyp gruboziarnistą solą lub sezamem
- Piecz w temperaturze 180° C (grzanie góra-dół) przez ok. 15 minut. Obserwuj, aby się nie przypaliły – powinny być tylko delikatnie zarumienione
canva.com
Słone paluszki DIY bez dodatku drożdży
Lista potrzebnych składników- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 80 g masła
- 6 łyżek wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- biały sezam (opcjonalnie zamiast soli)
- Mąkę przesiej przez sito do większej miski
- Dodaj proszek do pieczenia, wodę, masło (w temperaturze pokojowej), szczyptę soli i wszystko starannie wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta
- Z wyrobionego ciasta obrywaj niewielkie kulki, formuj je w dłoniach na kształt paluszków i układaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia
- Posyp solą, sezamem lub innym ulubionym dodatkiem. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut
Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Parówki w cieście francuskim: Każdy umie je zrobić!
Parówki w cieście francuskim to przepyszna i łatwa do przygotowania przekąska, która z pewnością zadowoli podniebienia twoich gości. Jest to idealny wybór zarówno na imprezy, jak i na rodzinny wieczór przy filmie.
Ubrania uszyte własnoręcznie - dlaczego warto?
Poprzez modę można wyrazić siebie. Jednocześnie nietrudno zauważyć, iż w większości sklepów asortyment jest bardzo podobny. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, aby szyć ubrania własnoręcznie. Dziś podpowiemy Wam, dlaczego warto.
Kwiatowy wieniec na wiosnę i Wielkanoc DIY - jak zrobić go szybko i tanio?
Piękny wieniec na drzwiach może być świetną ozdobą na święta wielkanocne. Zdradzamy sekret, jak zrobić szybko i z dostępnych w domu materiałów dekorację na najblizsze tygodnie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl