Makaron pesto
Canva.com

Domowe pesto do makaronu. Aromatyczne połączenie pietruszki, słonecznika i ziół

Klasyczne pesto, które możemy kupić w sklepie, zrobione jest wprawdzie z bazylii i orzeszków pinii, ale niestety zawiera również cukier i konserwanty. Natomiast w domu możemy przygotować równie pyszne, znacznie zdrowsze i tańsze, na przykład z pietruszki i pestek słonecznika.
Reklama

Jak zrobić pyszne pesto w domu?

Do przygotowania domowego pesto potrzebujemy: pęczek natki pietruszki, filiżankę pestek słonecznika, 4 łyżki oliwy z oliwek, kulkę sera mozzarella, średni ząbek czosnku, ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz sól.

Czas uprażyć pestki słonecznika

Makaron pesto
Canva.com

Pestki słonecznika uprażmy przez 2 minuty na suchej patelni. Pamiętajmy o tym, aby ciągle je mieszać, żeby się nie spaliły. Wrzućmy do blendera. Następnie dodajmy dokładnie wcześniej umytą natkę pietruszki, ser mozzarella, oliwę, obrany wcześniej ząbek czosnku.

Reklama

Zblendujmy na gładką masę. Pesto możemy również przygotować w moździerzu.

Ostatni krok i voila!

Dodajmy sok z cytryny i zioła prowansalskie. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Warto również dodać odrobinę ostrej mielonej papryki, aby pesto miało bardziej wyrazisty smak. Możemy też użyć pół pęczka natki i 15 listków świeżej bazylii. Zamiast mozzarelli możemy wziąć 3 łyżki tartego parmezanu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama