Domowe pesto do makaronu. Aromatyczne połączenie pietruszki, słonecznika i ziół
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak zrobić pyszne pesto w domu?
Do przygotowania domowego pesto potrzebujemy: pęczek natki pietruszki, filiżankę pestek słonecznika, 4 łyżki oliwy z oliwek, kulkę sera mozzarella, średni ząbek czosnku, ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz sól.
Czas uprażyć pestki słonecznika
Pestki słonecznika uprażmy przez 2 minuty na suchej patelni. Pamiętajmy o tym, aby ciągle je mieszać, żeby się nie spaliły. Wrzućmy do blendera. Następnie dodajmy dokładnie wcześniej umytą natkę pietruszki, ser mozzarella, oliwę, obrany wcześniej ząbek czosnku.
Zblendujmy na gładką masę. Pesto możemy również przygotować w moździerzu.
Ostatni krok i voila!
Dodajmy sok z cytryny i zioła prowansalskie. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Warto również dodać odrobinę ostrej mielonej papryki, aby pesto miało bardziej wyrazisty smak. Możemy też użyć pół pęczka natki i 15 listków świeżej bazylii. Zamiast mozzarelli możemy wziąć 3 łyżki tartego parmezanu.