Domowy sok z dyni i jabłek
Canva.com

Domowy sok z dyni i jabłek. Możesz go pić na zimno lub ciepło

Jesień to czas, kiedy natura obdarowuje nas różnorodnymi smakami i aromatami. Jednym z tych wyjątkowych darów jest dynia, która stanowi doskonały składnik na pyszny i zdrowy sok. Połączona z jabłkami daje napój pełen witamin i naturalnej słodyczy, który można delektować się zarówno na zimno, jak i ciepło. Dlaczego warto wypróbować ten przepis na domowy sok z dyni i jabłek?
Reklama

Składniki, które potrzebujesz

  • 1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
  • 3-4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie soku

  1. Zacznij od wyboru odpowiednich składników. Wybieraj soczyste i dojrzałe jabłka, które dodadzą naturalnej słodyczy i witamin do soku. Co do dyni, warto wybrać odmianę, która jest miąższowa i delikatnie słodka, jak na przykład dynia piżmowa.
  2. Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój ją w mniejsze kawałki.
  3. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki.
  4. Wyciśnij sok z cytryny.
  5. Wrzuć pokrojone dynię i jabłka do dużego garnka lub rondla. Dodaj sok z cytryny, który nie tylko doda smaku, ale także zapobiegnie utlenianiu się soku, co może zmienić jego kolor.
  6. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, przykryte pokrywą. W trakcie gotowania dynia i jabłka zmiękną i uwolnią soki.
  7. Gdy składniki staną się miękkie, możesz zblendować je na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżeczkę cynamonu lub łyżkę miodu, aby dodać smaku.
  8. Jeśli planujesz pić sok na ciepło, podgrzej go na kuchence, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Możesz również podać go na zimno, po schłodzeniu w lodówce.

Korzyści zdrowotne

Sok z dyni i jabłek jest pełen składników odżywczych. Dynia dostarcza beta-karotenu, witaminy C, potasu i błonnika, który może być korzystny dla układu trawiennego. Jabłka natomiast są bogate w witaminę C i błonnik, a także przeciwutleniacze. Cynamon dodaje nie tylko smaku, ale również ma potencjał wpływu na kontrolowanie poziomu cukru we krwi.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama