Bułki i chleb
Canva.com

Dzięki tym 3 pomysłom już nigdy nie wyrzucisz czerstwego chleba lub suchych ciastek!

Chyba w każdym domu rodzice powtarzali, że wyrzucenie chleba, bułek, czy kanapek jest złym symbolem i w przyszłości nie będziemy mieli jedzenia do przeżycia. Nie wiemy, czy to jest prawda, ale wiemy, że ważny jest szacunek do żywności i popieramy ruchy zero waste. Jak zatem odświeżyć stare i czerstwe pieczywo?
Reklama

Jak odświeżyć chleb lub bułki?

Bułki i chleb
Canva.com

Nie każdy wie, że wiele wypieków i rodzajów pieczywa możemy łatwo odświeżyć domowymi sposobami. można oczywiście zdecydować się na ogrzanie bułek, czy chleba w mikrofalówce, ale nie zawrze ten pomysł się sprawdzi. Zazwyczaj tylko wyszusza wypieki i pozbawia je resztek wilgoci.

Nasze sposoby to:

  • Polewaniem chleba lub bułek w całości wodą bieżącą i wstawienie do gorącego piekarnika na 15 minut.
  • Pokrojone w kromki bułki lub chleb układamy na sitku i stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą.
  • Kromki chleba zanurzamy w roztrzepanym jajku z mlekiem i obsmażamy po obu stronach.

Odświeżenie wypieków

Różne wyroby piekarskie takie jak bułeczki z nadzieniem, kulebiaki, pączki, czy rogaliki także możemy odświeżyć. Wystarczy, że blaszkę do pieczenia posmarujemy masłem i ułożymy czerstwe produkty. Blachę wstawiamy do gorącego piekarnika na 15 minut.

Takie odświeżanie wyrobów piekarskich uda się jednak tylko jeden raz i powinniśmy je zjeść jak najszybciej.

Pamiętajmy o tym, aby:

  • Wyroby piekarskie trzymać w foliowych woreczkach i szczelnie zamkniętych opakowaniach.
  • Nie przechowywać zbyt długo wypieków, bo mogą szybko dostać pleśni.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama