Jajecznica na patelni.
Canva

Ekspresowa jajecznica z warzywami. Takie śniadanie jest idealne na dzień dobry!

Najlepsze śniadanie to ciepłe śniadanie, bogate w pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ponadto uzupełnione kolorowymi świeżymi warzywami. Ciekawą propozycją będzie na pewno jajecznica z warzywami.
Reklama

Posmakuje i małym, i dużym, a w zależności od poziomu głodu można tak ją zmodyfikować, by mieć pewność, że zdoła się nią nasycić.

Jak zrobić pyszną jajecznicę?

Na jedną porcję spokojnie powinny wystarczyć trzy średniej wielkości jajka. Od razu można wbić je do spodka, miseczki lub kubka, dodać dosłownie jedną, maksymalnie dwie łyżki tłustego mleka, doprawić solą i pieprzem, no i dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy widelca lub trzepaczki. Warzywa warto przygotować jeszcze przed rozpoczęciem smażenia. Jedną małą cebulę pokroić w piórka, ćwierć żółtej papryki pokroić w kostkę, a garść małych pomidorków koktajlowych poprzekrawać na połówki. Gdy wszystkie składniki są już gotowe, można przejść do smażenia. Składniki trzeba po prostu ze sobą połączyć i utworzyć z nich pyszną kremową jajecznicę.

Reklama

Trik na kremową jajecznicę z warzywami

Na patelni zostaje podgrzana łyżeczka masła lub oliwy z oliwek. Jeżeli chce się, by pożywne śniadanie miało w sobie odrobinę mięsa, można całkowicie zrezygnować z dodawania oddzielnie tłuszczu i od razu przysmażyć na patelni plasterki boczku albo kiełbaski i poczekać, aż tłuszcz wytopi się z mięsa i stworzy świetną podstawę dla reszty dodatków. Na patelnię wsypać następnie warzywne dodatki i podsmażać, aż cebula się zeszkli, a papryka wyraźnie zmięknie. Dopiero pod sam koniec smażenia dodaje się rozbełtane jajka. Warto na tym etapie delikatnie zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko mieszać, tak by białka idealnie się ścięły, a żółtko wciąż pozostało lekko płynne, bo takie jest najsmaczniejsze i zarazem najbardziej wartościowe.

Gotową jajecznicę można na sam koniec raz jeszcze doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć już na talerz i ewentualnie dodać do niej jakieś świeże warzywa. Takie zdrowe śniadanie bardzo dobrze skomponuje się z chrupiącym pieczywem lub klasyczną białą bułeczką pszenną.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama