Lemoniada arbuzowa z cytryną  w szklankach.
Canva

Ekspresowa lemoniada arbuzowa z nutą cytrynową. Zamiast deseru!

W gorące letnie dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający napój, który skutecznie ugasi nasze pragnienie i przyniesie ulgę od upałów. Jednym z najlepszych wyborów w tej kategorii jest lemoniada arbuzowa z nutą cytrynową.
Reklama

Składniki na lemoniadę

  • 4 szklanki pokrojonego na kawałki arbuza (bez pestek)
  • Sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki cukru lub dowolnego słodzika (opcjonalnie)
  • 2 szklanki wody
  • Kilka plasterków cytryny i kawałków arbuzów do dekoracji

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

  1. Włóż pokrojone kawałki arbuzów do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Jeśli nie przepadasz za pestkami w lemoniadzie, możesz je usunąć przed miksowaniem lub przetrzeć gotową lemoniadę przez sito, aby pozbyć się pestek.
  2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zmiksowanego arbuza. Możesz dostosować ilość soku w zależności od preferowanego stopnia kwasowości.
  3. Jeśli wolisz słodszy smak, dodaj łyżki cukru lub dowolnego słodzika do lemoniady arbuzowej. Możesz dostosować ilość słodzika w zależności od własnych upodobań.
  4. Dodaj dwie szklanki wody do lemoniady arbuzowej i dokładnie wymieszaj składniki.
  5. Przelej lemoniadę do dzbanka lub karafki, dodaj plasterki cytryny i kawałki arbuzów do dekoracji.
  6. Możesz dodać kostki lodu do lemoniady arbuzowej lub schłodzić ją w lodówce przez kilka minut przed podaniem.
  7. Serwuj lemoniadę arbuzową w wysokich szklankach z dodatkowymi kawałkami arbuzów i plasterkami cytryny na wierzchu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama