Konfitura figowa
Canva.com

Konfitura figowa z cytrynową nutą. Oto autorski przepis

Konfitury to małe słoiczki pełne słodyczy i aromatu. Jedną z moich ulubionych jest konfitura figowa z cytrynową nutą, która doskonale sprawdza się na tosty, naleśniki czy jako dodatek do serów. Dziś podzielę się z Wami moim autorskim przepisem na to wyjątkowe połączenie smaków.
Reklama

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych fig
  • 400 g cukru
  • Sok i skórka z 2 cytryn
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Figi dokładnie umyj i przekrój na połówki. Usuń głąby.
  2. W garnku połącz sok i skórkę z cytryn, cukier, laskę cynamonu oraz ekstrakt z wanilii.
  3. Dodaj figi i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje.
  4. Jeśli w trakcie gotowania konfitura będzie za gęsta, można dodać trochę wody.
  5. Po zakończeniu gotowania, usuń laskę cynamonu.
  6. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Obróć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
  7. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Konfitura utrzyma świeżość przez wiele miesięcy.

Ta konfitura zachwyca intensywnym smakiem fig, który doskonale współgra z delikatną cytrynową nutą. Doskonała jako dodatek do śniadaniowych potraw, a także jako składnik deserów czy ciast.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama