Deser rumowo-bananowy
Canva.com

Ekspresowy deser bananowy z czekoladą. Podaj go w szklance!

Kto powiedział, że przygotowanie pysznego deseru musi być czasochłonne? Oto prosty i ekspresowy przepis na deser bananowy z czekoladą, który zadowoli Twoje podniebienie i zachwyci Twoich bliskich. Co więcej, podajemy go w szklance, co dodaje mu elegancji i sprawia, że prezentuje się wyjątkowo apetycznie.
Reklama

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki bitej śmietany
  • 2 łyżki startej czekolady lub wiórków kokosowych (opcjonalnie, do dekoracji)
  • Kilka plasterków banana (opcjonalnie, do dekoracji)

Jak przygotować pyszny deser?

  1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub użyj mikrofalówki do delikatnego rozpuszczenia. Pamiętaj, aby czekolada nie była zbyt gorąca, aby nie spalić się na niej.
  2. Obierz banany i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Teraz czas na ekscytujące układanie deseru w szklance! Zaczynamy od warstwy czekolady - wlej do szklanki niewielką ilość roztopionej czekolady. Następnie ułóż na niej kilka plasterków banana.
  4. Na warstwie bananowej umieść około 2-3 łyżki bitej śmietany, równomiernie ją rozprowadzając.
  5. Powtórz układanie kolejnych warstw, zaczynając od czekolady, a następnie bananów i bitej śmietany, aż do wyczerpania składników lub osiągnięcia pożądanej wysokości deseru.
  6. Na wierzchu deseru możesz posypać startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi, aby dodać mu elegancji i wyjątkowego wyglądu. Dodatkowo, możesz dodać kilka plasterków banana dla efektownej dekoracji.
  7. Ekspresowy deser bananowy z czekoladą jest gotowy! Podawaj go w szklance, aby zachwycić swoich bliskich nie tylko smakiem, ale także pięknym wyglądem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama