Kobieta przygotowuje placuszki bananowe
Canva.com

Fit placuszki jogurtowe z bananem. Ten przepis kochają celebrytki z Instagrama!

Są słodkie i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe i jak na zapewniane doznania w miarę niskokaloryczne. Fit placuszki jogurtowe przygotowuje się w czasie krótszym niż dziesięć minut.
Reklama

Składniki na fit placuszki jogurtowe

Do ich wykonania potrzeba mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego jajka, dowolnego słodzika, banana, gorzkiej lub mlecznej czekolady bez cukru, proszku do pieczenia oraz dowolnej substancji słodzącej i ewentualnie cynamonu bądź aromatu waniliowego.

Jak zrobić krok po kroku fit placuszki jogurtowe?

Placuszki bananowe podane z delikatnym miodem
Canva.com

W misce rozbić jedno jajko w rozmiarze M i dodać 100 gramów jogurtu naturalnego. Jeżeli nie spożywa się nabiału, jogurt można zastąpić jakąś wegańską alternatywą, czyli np. kremem wykonanym z mleka kokosowego albo mleka sojowego.

Reklama

Składniki wymieszać dokładnie trzepaczką, po czym dodać do nich 50 gramów mąki orkiszowej (w razie potrzeby można zastąpić ją mąką pszenną), maleńką szczyptę soli, pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia oraz dowolną ilość słodzika do smaku (np. jedną płaską łyżkę ksylitolu lub erytrytolu).

Wymieszana masa praktycznie nadaje się już do smażenia, ale warto jeszcze urozmaicić ją z pomocą czekolady oraz banana. Całego średniej wielkości banana pokroić w dosyć drobną kostkę i wprowadzić do przygotowanej masy, podobnie postępując z dwoma kostkami gorzkiej czekolady (ta mleczna będzie już raczej za słodka). Fit placki jogurtowe smażyć na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego. Na jednego placka powinny przypadać mniej więcej dwie łyżki ciasta.

Reklama

Placki smażyć z obu stron do pojawienia się charakterystycznych bąbelków, gotowe powinny być wyraźnie zarumienione i lekko chrupiące.

Co dodać do placuszków?

Placki same w sobie smakują wybornie, jednakże jeśli ma się do dyspozycji jeszcze jakieś kalorie, warto uzupełnić je dodatkami, dzięki którym staną się smaczniejsze. Pasuje do nich syrop klonowy, jak również masło orzechowe czy nawet zwykły dżem truskawkowy oraz wszelkie świeże owoce, wiórki kokosowe i pokrojone w drobną kosteczkę orzechy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama